Elkészült az eurovíziós fellépők sorrendje

Első elődöntő, tizedik hely: szerencsét hoz-e Boggie-nak a beosztás?

Tizedikként lép színpadra Csemer Boglárka Boggie, Magyarország képviselője a 60. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében, május 19-én Bécsben.

2015.03.24 16:00MTI

A két bécsi elődöntőben elhangzó dalok sorrendjéről a show producerei döntöttek, és azt Jon Ola Sand, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) produkciós vezetője, valamint Frank Dieter Freiling, a versenyt lebonyolító testület elnöke egyaránt jóváhagyta - olvasható az esemény hivatalos honlapján.

A kialakított sorrend alapján a május 19-i első, 16 előadót felvonultató elődöntőben elsőként a Moldovát képviselő énekes, Eduard Romanyuta lép színpadra, őt az örmény, a belga, a holland, a finn, a görög, az észt, a macedón és a szerb versenyző követi. Ezután lép a bécsi Stadthalle színpadára Csemer Boglárka Boggie, aki Magyarország képviseletében a Wars For Nothing című dalt adja elő. Őt a fehérorosz, az orosz, a dán, az albán, a román, végül a grúz versenyző követi.

A május 21-i második elődöntőben 17-en mutatják be dalukat; itt a litván duó, Monika Linkyte és Vaidas Baumila kezd és a lengyel induló, Monika Kuszynska zár. Mindkét elődöntőből tíz-tíz produkció kerül a május 23-i döntőbe, ahol a hat kiemelt ország, a házigazda Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, plusz idén Ausztrália előadója csatlakozik hozzájuk.

Fotó: Well

Az már januárban, az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos sorsolásán eldőlt, hogy melyik ország melyik elődöntőbe kerül. Az idei versenyen 40 ország indul; Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című szám A Dal című magyar válogató megnyerésével szerzett jogot Magyarország képviseletére.

Az Eurovíziós Dalfesztivált ezúttal azért rendezik Ausztriában, mert tavaly Koppenhágában egy osztrák énekes, Conchita Wurst nyert Rise Like A Phoenix című dalával. Kállay-Saunders András és a Running az előkelő 5. helyen végzett.

A versenyt először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőit és döntőjét a Duna Televízió élőben közvetíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.