Melle után petefészkétől is megszabadult

Angelina Jolie újabb részét vágatta ki a rákveszély miatt

Már két éve is nagy port vert fel Angelina Jolie döntése, amikor levetette mindkét mellét, hogy minimálisra csökkentse a családja nőtagjait sorban megtámadó mellrák veszélyét, most azonban újabb műtétre szánta el magát a sztár.

2015.03.24 12:00ma.hu

Angelina Jolie a 2013 májusában elvégzett dupla mellamputáció után újabb, még drasztikusabb műtétre szánta el magát: megszabadult a petefészkétől és a petevezetékeitől, az ok ezúttal is a ráktól való félelem volt. "Így a gyerekeimnek sosem kell majd azt mondaniuk, hogy anya meghalt a petefészekrák miatt" - fogalmazott a döntés hátteréről a színész-rendező. A 39 éves Oscar-díjas sztár hétfő este jelentette be, hogy az előző héten már el is végezték a műtétet, ugyanaz az orvos operálta őt, aki annak idején az anyját is kezelte.

Fotó: Wikipedia/Flickr

Angelina Jolie nem ok nélkül retteg a ráktól: édesanyja 56 éves volt, amikor a petefészekrák elvitte őt, és családjában többszörösen fordult elő már a mellrák is. Közel két évvel ezelőtt Jolie épp azért döntött a kettős mastectomia mellett, mert egy genetikai szűrésen kimutatták, hogy 87% az esélye arra, hogy nála is kialakul az akár végzetessé váló betegség. A mostani szerveltávolítás után azt mondta a The New York Timesnak, hogy tisztában van vele, hogy teljes mértékben sosem tudja kiiktatni a kockázatokat, a hajlam továbbra is megvan benne. Ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy erősítse az immunrendszerét, ami az egyik legfőbb védőbástya a rák elleni küzdelemben.

A műtét sürgősségét az is indokolta - folytatta a híressség -, hogy két héttel az operáció előtt egy rutin laborvizsgálat során a CA-125 nevű fehérje szintjének emelkedését mutatták ki a vérében. A vérteszt persze összességében negatív volt, amitől Jolie első hallásra megkönnyebbült, ám az orvosa elmondta, hogy több olyan, gyulladásos folyamatokra utaló marker szintje emelkedett, amelyek együttesen már akár a rák korai stádiumát is jelezhetik.

Egy nőgyógyász azonnal megnézte Jolie petefészkét, és talált is rajta egy kisebb daganatot, bár egyelőre nem utalt semmi arra, hogy később rosszindulatúvá válna, de a színésznő nem akart kockáztatni. Férje, az 51 éves Brad Pitt épp Franciaországban volt, amikor Jolie-val az orvosa közölte a rossz hírt, és a színész azonnal útnak indult, pár órán belül már együtt volt a sztárpár.

Aznap, amikor Jolie eldöntötte, hogy elvégezteti a műtétet, találkozott a korábban az anyját is kezelő sebésszel. "Aznap látott legutóbb, mikor édesanyám elhunyt, és mikor meglátott, felkiáltott: úgy nézel ki, mint ő! Teljesen letörtem, de aztán egymásra mosolyogtunk és megbeszéltük az esetleges problémákat, majd úgy döntöttem: essünk túl rajta" - mondta a híresség. Most hormonpótlást kap a menopauza tüneteinek enyhítésére, és cseppet sem bánja, hogy több gyereket már nem szülhet - jelenleg három saját és három örökbe fogadott gyermeket nevelnek Brad Pitt-tel -, most az a legfontosabb, hogy egy újabb esélyt adott magának és gyermekeinek, hogy még sokáig együtt lehessenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.