Elpusztíthatja a kenyér a vadkacsákat

Már a kacsák sem ehetnek kenyeret?!

Szinte nincs olyan ember, aki ne tanulta volna meg már totyogós korában - vagy épp csak kicsit később -, hogy a vadkacsáknak milyen jó móka kenyérdarabkákat dobálni. Most mégis leáldozhat ennek a szokásnak.

2015.03.16 10:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Sarah Arbogast

Évente hatmillió zsömlét dobál a vízbe csaknem 12 millió ember, ami már akkora mennyiség, hogy az angliai Canal & River Trust kénytelen volt mozgalmat indítani a kacsák kenyérrel történő etetése ellen. Akárcsak Magyarországon, úgy Angliában is a kisgyerekek kedvelt szórakozása a hétvégi családi kirándulások során, hogy a folyópartokon vagy tavak mellett állva apró kenyérdarabkákat dobálnak a vízbe, és élvezettel nézik, ahogy a kacsák összekapkodják a falatokat.

Csakhogy a kacsák egészségéért aggódó szakemberek szerint ez egyre több bajjal jár. Nemcsak a kacsák emésztése nincs megfelelően berendezkedve az emberi táplálékra, de a rengeteg elszórt ételmaradék miatt tömegesen jelennek meg a vízpartokon a patkányok, és az alga is nagyobb ütemben szaporodik, mint a hulladékmentes vízben - hívták fel a figyelmet. A jótékonysági szervezet most azt szorgalmazza, hogy ha már mindenképp etetni akarják a kacsákat az emberek, akkor inkább valódi madáreledelt, például takarmányborsót és kukoricát szórjanak a vízbe.

"A kenyér nem tesz jót a kacsa egészségének, mert nem a természetes táplálkozásuk része, így nem kellene ezzel nagy mennyiségben etetni őket" - hangsúlyozta Peter Birch, a szervezet szóvivője. A tanácsot egyébként érdemes itthon is megfogadni, ezért ha legközelebb víz közelébe tervezik a családi kirándulást, készítsenek be egy zacskó kukoricát is, ne az adalékanyagokkal dúsított kenyeret kelljen az állatoknak szórni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.