Nem tudja, mi a hosszú élet titka

117 éve él, de fogalma sincs, miért

Misao Okawa március 5-én tölti be a 117. évét, ám most, hogy egy újabb évet öregedett és hivatalosan is ő a Föld legöregebb embere, őszinte fejtörést okozott neki, hogy megmondja, mi a hosszú élet titka.

2015.03.04 20:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Jelenleg a Guinness Rekordok Könyve is a földkerekség legidősebb embereként ismeri el, ám a március 5-én pontosan 117. születésnapját ünneplő Misao Okawa azt mondja, fogalma sincs, mi a hosszú élet titka. Az asszony 1898-ban született Osakában, Japánban, most egy idősotthonban él, és bár kissé le van lassulva és a beszéd is nehezére esik, azért láthatóan még mindig frissnek mondható a korához képest.

A nő, akit a születésnapja előtt egy nappal köszöntöttek fel az otthonban, egy rózsaszín, cseresznyevirágokkal díszített kimonót viselt - ez a növény arrafelé sokféle jót szimbolizál, köztük jószerencsét és egészséget. Misaótól megkérdezték, milyen érzés ilyen magas kort megérni, ám ő erre csak annyit felelt: meglehetősen rövidnek tűnt. Aztán persze jött a már-már szokásos, elmaradhatatlan kérdés is: mi a hosszú életének a titka.

Az idős asszony, akit családja is felköszöntött, a kérdés hallatán elgondolkozott, majd azt mondta: "még mindig töprengek rajta".

Okawa 2013-ban lett a világ legidősebb embere a rekordok könyve szerint, bár honfitársai közül sokan igyekeznek utolérni, a legtöbb százéves kort meghaladó ember ott él, a japán kormány szerint mintegy 58 ezerre tehető a számuk, és 87 százalékuk nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.