Sírig tartó szerelem

67 év után kéz a kézben haltak meg - pár óra különbséggel

A sírig tartó szerelem csak ritkán vehető szó szerint, legalábbis olyan értelemben, hogy mindkét félre igaz legyen. Egy kaliforniai házaspárnak mégis sikerült szinte egyszerre távoznia, kéz a kézben.

2015.02.27 08:00ma.hu

67 évet éltek le szeretetben, gyermekeik szerint mindig is odaadó férj és feleség voltak, és a hosszú szerelem most úgy ért véget, ahogy sokan csak álmodozni mernek róla: kéz a kézben, mindössze öt óra különbséggel búcsúztak el a földi léttől. Az idős kaliforniai pár úgy halt meg február 11-én, ahogy mindig is szerettek volna: együtt, az otthonukban - mondta el a család a sajtónak. "Együtt akartak elmenni" - mondja Floyd és Violet Hartwig lánya, Donna Scharton. "Azt akarták, hogy így legyen."

A pár kisgyermek kora óta ismerte egymást, a közép-kaliforniai Easton mezőgazdasági közösségének tagjaként nőttek fel. Egy helyi táncmulatság lobbantotta fel közöttük a romantika szikráját, amikor Floyd, a szemrevaló tengerész épp hazatért. 1947. augusztus 16-án házasodtak össze, és míg Floyd távol volt, addig szerelmes levelek tömkelegével biztosították egymást az érzelmeikről - ezeket a család mindmáig őrzi. Leszerelés után Floyd hazatért és három gyermeket neveltek a saját kis farmjukon, ahol gyapottermesztéssel és pulykatenyésztéssel foglalkoztak.

Képünk illusztráció!

A gyerekek elmondása szerint Violet remekül vezette a háztartást, és a mindennapok rituáléjához tartozott, ahogy a munkák megkezdése előtt reggelit készített a férjének. "Függtek egymástól. Bárki találkozott velük, mind azt mondták, hogy ez igazi kapcsolat." Az évek során aztán bővült a család, négy unokájuk és 10 dédunokájuk született, és egészen a közelmúltig mindketten aktívak maradtak. Karácsonykor azonban a család tagjainak feltűnt, hogy Violet időskori elbutulása rosszabbodott, január végén pedig Floydról mondott lesújtó véleményt az orvos: romló veséje miatt legfeljebb két hetet jósolt.

A rokonok ekkor beköltöztek a farmház nappalijába, felváltva aludtak a kanapén, így mindig volt, aki vigyázzon az idős párra. Amikor érezték, hogy már közel a vég, a gyermekek összetolták a két kórházi ágyat, és apjuk kezét óvatosan összefonták anyjuk ujjaival. A 90 éves férfi volt az, aki először elment, majd 89 éves felesége öt órával később követte. Unokájuk, Cynthia Letson elmesélte, hogy miután a nagyapja elment, mondták az asszonynak, hogy ő is mehet: Floyd már vár rá.

"Jó lenne, ha a világba visszakerülne a házasság lényege. Vissza kell menni az alapokhoz, hogy a házasság örökre szóljon" - jegyezte meg Cynthia a szívszorító, mégis szép elmúlásuk után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.