Sztárlét

Megúszta, mert híresség: nyílt titok volt, hogy gyermekeket molesztált a BBC-s

Annak idején több alkalommal is panaszt tettek a BBC televízió egyik néhai műsorvezetője ellen, aki több mint fél évszázadon át kiskorúak százai ellen követett el szexuális visszaéléseket, a bejelentéseket azonban nem vizsgálták ki.

2015.02.26 19:48MTI

A csütörtökön közzétett egyik jelentés felfedte, hogy a BBC valaha volt legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile - az eddig ismert eseteken túl - 1969 és 1992 között hatvan beteget zaklatott szexuálisan és erőszakolt meg az angliai Stoke Mandeville kórházban. A beszámoló szerint bár az ügy akkoriban "nyílt titok" volt a kórház több dolgozójának körében, mégsem tettek semmit ellene.

A férfi ellen összesen tízszer tettek panaszt, igaz, ezek közül csak egy esetben volt szó hivatalos bejelentésről. Androulla Johnstone, az ügyben eljáró nyomozó szerint ezeket az illetékesek nem vették komolyan, a hivatalos panasz esetében pedig a panasztevő apjának kezdeményezésére ejtették az ügyet.

A jelentések szerint Savile a hírnevét és jótékonysági tevékenységét használta fel arra, hogy felügyelet nélkül bejuthasson a betegekhez. Az egykori műsorvezető fiúkat, lányokat, férfiakat és nőket zaklatott szexuálisan és erőszakolt meg. Az áldozatok között volt olyan 8 éves kisfiú, aki mandulaműtéten esett át, egy 11 éves rákos kislány, egy terhes asszony és egy 19 éves lebénult nő is.

Egy másik, szintén csütörtökön ismertetett jelentés szerint Savile feltételezhetően összesen 41 angliai kórházban követett el hasonló visszaéléseket.

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter parlamenti felszólalásában felháborodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Savile azért úszhatta meg büntetlenül az által elkövetett szexuális bűncselekményeket, mert hírességnek számított.

Kate Lampard, a jelentés egyik szerzője hangsúlyozta, hogy a brit kórházakban akár még ma is előfordulhatnak hasonló esetek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.