Szobornak hitték, pedig szarkofág

Kívülről szobornak tűnik - de mit is rejt a Buddha-figura?

Egy ezer éves Buddha-szobor ismét rámutatott arra az ősi igazságra, hogy a dolgok gyakran nem azok, aminek látszanak: a figura átvilágítása után a tudósok döbbenten fedezték fel a múmiát.

2015.02.25 10:00ma.hu
Fotó: Drents Múzeum

Amikor a tudósok betolták a körülbelül ezer éves Buddha-szobrot a CT-be, még nem számítottak arra a látványra, amit az érzékeny szerkezet fog megmutatni nekik az átvilágítás során. A holland Amesfoortban található Drents Múzeumban kiállított, aranyozott relikvia ugyanis egy valódi ember maradványait rejti, az ősi kínai szobor tehát valójában egy szarkofág.

A kutatók úgy vélik, a figura a Liuquan nevű buddhista tanítót rejti, aki egy meditációs iskola mestere volt és nagyjából időszámításunk szerint 1100 körül halhatott meg. Amikor a Buddha-alakot korábban megtalálták, a szobor alatt egy darab papírt is felfedeztek, rajta ősi kínai írással írt szöveg állt. Bár a szöveget egyelőre nem sikerült megfejteni, a tudósok azt gondolják, hogy Liuquan azt a helyet választotta végső nyughelyének, és azt remélte, hogy az egy újabb lépés lehet a számára a végső megvilágosodás felé vezető úton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.