Oscar-díj

Julianne Moore a legjobb színésznő, a Birdman a legjobb film

Moore-t idén ötödször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat.

2015.02.23 07:11MTI
Forrás: Twitter

Julianne Moore a Still Alice című Alzheimer-dráma főhősének megformálásáért a legjobb színésznő, Eddie Redmayne pedig A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékáért a legjobb színész Oscar-díját vehette át a 87. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

Az 55 esztendős Moore-t idén ötödször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat, és mikor orvoshoz fordul, kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved. Az azonos című könyv nyomán forgatott produkcióval Moore korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte, valamint a hollywoodi színészcéh (SAG) is az ő alakítását tartotta a legjobbnak az idei mezőnyből.

Eddie Redmayne első Oscar-jelölését váltotta díjra. A 33 éves brit színész Stephen Hawking elméleti fizikust személyesítette meg A mindenség elméletében nagy technikai bravúrral ábrázolva a tolószékbe kényszerülő, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS-ben) szenvedő tudóst. Játékáért az idei díjszezonban ő is Golden Globe-, valamint BAFTA-díjban részesült.

Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbizniszszatírája a legjobb film, rendezés, operatőr és eredeti forgatókönyv Oscar-díját is elnyerte az amerikai filmakadémia 87. díjátadó ceremóniáján helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban.

Az 52 esztendős filmesnek a Birdman az ötödik produkciója. A Michael Keaton főszereplésével forgatott alkotás a legnagyobb bevételű film lett, amit mexikói rendező valaha forgatott. Inárritunak korábban már volt egy rendezői Oscar-jelölése: Babel című filmjéért 2007-ben volt esélyes a díjra.

Az idei gálán három kategóriában számíthatott Oscar-díjra - a legjobb film producereként, rendezőként és forgatókönyvíróként - és mindhárom elismerést be is söpörte. Operatőre, Emmanuel Lubezki szintén díjazott lett.

Rendezői Oscarját átvéve Inárritu arról beszélt, hogy egy versenyben valaki győz és vannak vesztesek, ám a filmeknél végül az idő dönti el, hogy valójában melyik volt a legjobb.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.