Nem volt remény a baba gyógyulására

Meghalt az egyéves kisbaba, miután szülei leállították a kezelését

Hosszas jogi csatározás előzte meg a döntést, de két nappal az első születésnapja után a szülők végső búcsút vettek a kislányuktól, aki súlyos betegen született és gyógyulására semmi remény nem volt.

2015.02.19 22:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Praisaeng

"A kislányunk ma este egy angyal lett" - jelentették be szerdán a kis Olivia Stanca szülei a Facebookon, mindössze néhány órával azután, hogy beleegyeztek, hogy az orvosok befejezzék a kislány gyógykezelését. A gyermek, aki csak két nappal korábban, hétfőn töltötte be az első évét, rosszindulatú mellékvese-daganattal jött a világra, amely ráadásul átterjedt a májára is. Bár két sorozat kemoterápia után a rákot sikerült legyőznie, szervezetét megviselte a betegség, és több fertőzést is elkapott egymás után, amely a vérét érintette, valamint visszatérő szervi elégtelenségek is kialakultak nála.

A londoni Great Ormond Street Hospital orvosai az állapotát látva a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak az engedélyért, hogy abbahagyhassák a kezeléseket, beleértve a művese-kezelést is, ugyanis mint fogalmaztak, nem tartották "a gyermek mindenek felett álló érdekének" a kezelés folytatását. A szülők azonban ebbe nem akartak beletörődni, ezért hosszas jogi csatározás kezdődött köztük és az orvosok közt: Maria és George Stanca nem akarta feladni a reményt.

A kislány állapota azonban az utóbbi néhány napban olyan mértékben romlott, hogy végül a szülők is belátták, hogy Olivia számára már nincs miben hinni, és beleegyeztek a gépek leállításába. Mindössze annyit kértek, hogy szeretnének az utolsó órákban egyedül maradni a gyermekkel egy parkban. Bár a kórházból a kisbabát nem vihették ki, kívánságukat mégis sikerült teljesíteni, a kórház tetején ugyanis egy tetőkert van kialakítva, ott töltötték az alkonyat előtti órákat. A kislány utolsó útjára mindössze egy hordozható lélegeztetőgépet és egy intravénás infúziót vittek magukkal, amelyben fájdalomcsillapító és nyugtató volt.

A kórház szóvivője tolmácsolta a szülők köszönetét, amiért a bíróság kellő érzékenységgel közelített a tragédiához. Múlt pénteken már beleegyezésüket adták a szülők, hogy amennyiben Olivia szíve megállna, nem élesztik újjá, de akkor a kezelések leállítását még nem akarták elfogadni. Szerdán azonban olyan hirtelen kezdett romlani a súlyos beteg gyermek állapota, hogy már a szülők számára sem volt kérdés, hogy az életben tartásával csak a szenvedéseit hosszabbítják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.