Lábon kihordott szívrohamok?

Rising Star: ekkora drámahegyeket még nem láttunk tehetségkutatóban!

Nem lehettek könnyű percei Czibi Norbinak, de a zsűri is kihordott néhány szívrohamot lábon a Rising Star vasárnapi döntője során: az eredmény századnyi százalék-különbségeken múlt.

2015.02.16 08:13ma.hu



Jól tudjuk, hogy a tehetségkutatók döntője mindig tartogat jócskán izgalmat és persze meglepetések is történhetnek, de az első magyarországi Rising Star fináléjához hasonlót biztosan nem láttunk még - és ez nagy részben köszönhető a műsor egyedi szavazási technikájának is. Eddig azt szoktuk meg, hogy a győzelemért harcoló versenyzők egymás után kiállnak, eléneklik a fináléra tartogatott dalaikat, majd némi dobpergés után a műsorvezető bejelenti, hogy melyikükre érkezett több szavazat, de menet közben legjobb esetben is csak annyit tudhatunk, hogy nagyjából hogyan állnak egymáshoz képest, azt is csak fantomképekkel szoktuk látni.

A Rising Starban azonban már megszokhattuk, hogy itt az eredmények vagy azonnal kiderülnek, vagy esetleg párbajkörök esetén meg kell várni a második énekest is, de már ott is menet közben látni lehetett a százalékmérőt, felmegy, nem megy fel, és az eredmény sosem volt kérdés. Az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazásnak köszönhetően azonban a Rising Star döntőjében kétszer is olyan helyzet alakult ki, amire még a műsorvezetőknek is elakadt a szava, és a zsűri se nagyon tudott megszólalni, Czibi Norbi pedig mindkét alkalommal alighanem egy kisebbfajta infarktust élt át.

De nem csak ennyiből állt a mindent eldöntő utolsó show. A finálé kezdetekor még négy énekes volt versenyben, ők egymás után 3 körben küzdöttek meg egymással, a szabály pedig egyszerű volt: mindhárom körben a legkevesebb szavazatot kapott - pontosabban a legalacsonyabb százalékot elérő - énekes esik ki. Az első kört Palmira kezdte, jókora meglepetést okozva mindenkinek, amikor a dal végére a százalékmérő mindössze az 53-as értékig ment fel. Ezt a korábbi fordulókban bárki könnyedén megdönthette volna, ezúttal azonban a többiek eredményei is ez az érték körül mozogtak, a további két körben is alig-alig akart elmozdulni az 50%-os szintről a csúszka.

Egyvalamiről azonban nem szabad elfeledkezni: ezúttal a stúdióban helyet foglaló szakmai zsűri nem szavazhatott, csak véleményezhetett - márpedig az előző hetekben csak tőlük mindjárt 28 százalék érkezett, ha mind a négyen igennel szavaztak. Most tehát az alacsony értékeket alighanem ennek tudhatjuk be, pont ezek a 7-7 százalékok hiányoztak a korábban megszokott magas százalékokhoz.


Peter Srámek a retro helyett most egy alig pár éves slágert hozott, emlékeznek még a "Szívós szemű Mártára"? Persze Michel Telo számának eredetileg nem ez volt a címe, de ki emlékezne rá, mi is az az Ai, se eu te pego... A szórakoztatás ezúttal sem maradt el, de a zsűri szerint az izgalom elnyomta a szokásos felszabadultságot, és ezt a nézők is így érezhették, mert Peter százalékmérője megállt az 50-nél. Ennél is nagyobb meglepetést okozott Fehérvári Gábor Alfréd szereplése, aki az igen szavazatok mindössze 49%-át tudta összeszedni, a négy zsűritag nem is titkolta a döbbenetét az eredmény miatt.

A társai által csak Zsiráfnak becézett énekes kiesése azonban csak azután vált biztossá, hogy Czibi Norbi afféle vallomásként elénekelte Oláh Gergő slágerét, és a Törj ki a csendből nem véletlenül szólt olyan meggyőzően, mint pár éve a másik tehetségkutató győztesétől: Norbi azt mondta, minden szava mintha róla szólna. Ám miközben a közönség a továbbjutókat éltette, az első búcsúra is sor került, Alfréd már nem énekelhette el a másik két dalát, amivel erre az estére készült.

A második kört Peter Srámek kezdte egy érzelmes balladával, Brian Adams (Everything I do) I do it for you című száma sokaknak a Robin Hood című filmből lehet ismerős. A szintet magasra tette - legalábbis ezen az estén magasnak számító értékre -, mert 53 százalékot ért el, ezúttal viszont a másik két versenyzőnek már fal mögött kellett énekelnie, amit ha sikerül megemelni, továbbjutottak, ha nem, akkor vége a versenynek. Palmira ezt a tőle szokásos könnyedséggel teljesítette, Alexandra Burke Silence című számával 56%-ot ért el, a fal egy hatalmas gyémántrobbanás kíséretében megemelkedett, és utána a zsűri nem győzte a dicsérő szavakat ontani.

Percekkel később viszont szinte sokkoló pillanatokat élhetett át Czibi Norbi, aki a második dalát édesanyjának címezte, de Peter százalékát annyira az utolsó századmásodpercben sikerült felülmúlnia, hogy nemcsak a falnak nem volt már ideje felemelkedni, de még Ördög Nóra is belezavarodott a számokba: első meglepetésében döntetlennek hitte az 54%-ra átbillent értéket, holott ez csak a falrobbanáshoz kellett, Peter 53 százalékát addigra már megdöntötte. Nem csoda, hogy pár másodpercig fel sem fogta, hogy bent van a végső döntőben, ahol már csak Palmirával ketten versenyeznek.

A mindent eldöntő utolsó összecsapás előtt Majka műsorvezetőből előadóvá vedlett át, elegáns öltönyét lecserélte egy neonszínű kapucnis felsőre és Curtis barátjával közösen előadták a két hét múlva induló Éden hotel főcímdalát, ami a Kínálj meg címet viseli. Ezután került sor Palmira és Norbi mindent eldöntő párbajára, amit a félvér lány kezdett Máté Péter Hazám című számával, és a szavazásba beszállt nézők 52 százalékától sikerült begyűjtenie az igent jelentő kék nyilakat.

Czibi Norbi utolsó dalának eredetijét Josh Groban énekelte February song címmel, magyarul Bereczki Zoltán tette ismertté a neki szánt fordítással, Hangokba zárva címmel. A fal ezúttal sem emelkedett fel, ahhoz ugyanis legalább 1 teljes százalékkal meg kellett volna előznie Mirát - ám akárcsak a második fordulóban, ezúttal is az utolsó pillanatban ugrott még egyet a százalékmérő, így Norbi ugyanúgy 52 százalékkal végzett, mint ellenfele. A stúdióban megállt a levegő, a döbbenet annyira magával ragadott mindenkit, versenyzőt, műsorvezetőt és zsűritagot egyaránt, hogy szinte mozdulatlanságba dermedtek: ilyen még nem történt hasonló műsorban.

"Most mi van?" (Fotó: TV2/Rising Star)


Az igen-nem szavazatok arányát ezúttal századnyi pontossággal kellett megnézni mindkét versenyző esetében, ami néhány igen feszült perc után derült ki: Mirára a szavazók 52,51 százaléka nyomott igent, míg Norbi "csak" 52,15 százalékot tudott maga mellé állítani - 36 század százalék, ennyin múlott a lány győzelme és Norbi második helye. Hogy ez pontos számokban mennyit jelent, csak tippelgetni lehet, mert azt nem lehet tudni, hogy a mobilapplikációt letöltő több mint félmillió felhasználó közül hányan jelentkeztek be az utolsó két szavazásra.

Egyvalami biztos csak: a Rising Star első hazai évadát Várhegyi Lucas Palmira nyerte, aki a meghatottságtól már nem tudta elénekelni azt a számot, amivel hetekkel ezelőtt megismerte az ország, a Hamu és gyémánt sírásba fulladt - de ezúttal ezt senki nem vetheti a szemére, hasonló helyzetben keveseknek lenne ereje meghatottság nélkül kibírni. És afelől sincsenek kétségeink, hogy a most hajszálnyival alulmaradó Czibi Norbiról is hallani fogunk még az elkövetkező időkben!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.