Ilyet se csinált még a mentős!

A Google fordítója segített a szülésben

Szinte nincs olyan mentős, akinek ne jönne el előbb vagy utóbb az életében az a pillanat, hogy úton a kórház felé túl gyorsan zajlik le a szülés, de eközben nem túl gyakran szokták az okostelefont nézegetni egy fordítóprogramért...

2015.02.12 14:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Gerry McCann és kollégája, Shane Mulcahy nem az első olyan mentők, akik félúton a kórház felé vezettek le egy szülést, mert a baba olyan gyorsan jött, hogy már nem volt idő beérni vele a szülészetre. Az azonban szinte biztosra vehető, hogy ők az elsők, akik mindehhez a Google fordítóprogramját használták, miközben az írországi Cork Egyetemi Kórházba tartottak.

Nem véletlenül volt szükség a Translate-re, a vajúdó kismama anyanyelve ugyanis szuahéli volt, angolul meg nem tudott annyit, hogy megértse, az út mentén kell megszülnie a kisbabáját - sőt, még az alapvető utasításokat sem tudták neki megadni, amivel a folyamatot segíthette volna. A gyors észjárású Gerrynek azonban eszébe jutott, hogy az okostelefonja segítségével elérheti a fordítót, gyorsan bepötyögte hát a legelemibb utasításokat, mint például a "nyomjon" vagy "most ne nyomjon", és lefordította szuahéli nyelvre.

A kongói születésű nő nem sokkal később egy egészséges kislánynak adott életet, hivatalosan 6:23-kor jött a világra - adta hírül a The Corkman című helyi újság. A leleményes mentőápoló mindössze annyit fűzött a különleges eseményhez, hogy ez valami olyan, amit biztosan soha nem fog elfelejteni: világra segített egy kisbabát, miközben angolról szuahélire fordított valahol Macroom és Lissarda közt félúton, az út szélén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.