Csehország

Megszűnik a tábori állatkert

Megszűnik Csehország egyetlen magántulajdonban lévő állatkertje, mert többségi tulajdonosa eladósodott és pénzügyi visszaéléssel is gyanúsítják.

2015.02.10 22:36MTI
Facebook/Zoologická zahrada Tábor - Větrovy, a.s.

A dél-csehországi Tábor népszerű állatkertjét szombaton zárták be. Miután a tulajdonos nem volt képes rendezni adósságait a bíróság helyt adott a hitelezők keresetének és zárolta az állatkert vagyonát - írja a keddi prágai sajtó.

Libor Hrubyt, az állatkert vezérigazgatóját és többségi tulajdonosát a rendőrség csalással vádolja. Hruby állítólag úgy építette fel az állatkert néhány épületét, hogy azokért az építő cégeknek nem fizette ki a szerződésben megállapított összegeket. Az adósság összege egyes források szerint 46 millió, mások szerint 72 millió korona.

Az állatkert anyagi gondjai tavaly ősszel kerültek nyilvánosságra, a többségi tulajdonos, a kisebb részvényesek és a hitelezők januárban találkoztak ugyan, de megegyezniük nem sikerült.

Tábor városa szerette volna megtartani a rendkívül népszerű állatkertet, külön pénzügyi alapot is létrehoztak erre a célra, de a napvilágra került állítólagos visszaélések, csalások és bírósági eljárások miatt elálltak ettől a tervtől.

"A részvénytársaságként működő állatkertet a maga egészében nyilván nem lehetséges értékesíteni, ezért az állatokat és az épületeket egyenként fogjuk eladni" - nyilatkozta Eva Procházková, az állatkert felszámolásával megbízott szakértő a Mladá Fronta Dnes című napilap keddi kiadásában.

A tábori állatkertet 2011-ben nyitották meg. A mintegy 400 állattal rendelkező park azóta a dél-csehországi régió egyik leglátogatottabb idegenforgalmi attrakciója lett. Az állatok etetésének évi költségei mintegy ötmillió koronát (56 millió forintot) tesznek ki. Pillanatnyilag az idei költségvetés előteremtése a legnagyobb gond.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.