Gondi Helén és Singh Viki is búcsúzott

Rising Star: váratlan fordulat, pánik, kenyérfalatka és dupla kiesés

Pánik tört ki a zsűri tagjai közt, mikor Peter Srámek tovább jutott, bár nem az ő eredményével volt gond, hanem akkor döbbentek rá, hogy a maradék három énekesből valaki ki fog esni.

2015.02.09 08:17ma.hu
Gondi Helén könnyezve, de méltósággal viselte a kiesést (Fotó: TV2/Rising Star)

Már a múlt héten is sejteni lehetett, hogy nagy meglepetések és váratlan fordulatok fogják színesíteni a Rising Star középdöntőjét, de még az eddigi százalékok elemezgetése után sem gondolta volna senki, hogy az este Gondi Helén és Singh Viki búcsújával ér véget. Azt ugyanis már tudtuk, hogy a döntő előtti hétvégén ketten is kiesnek, de még ha Helén százalékai hullámzóak is voltak, Singh Viki kiesését tényleg csak kevesen vették számításba.

Az izgalmas fordulatokban is bővelkedő középdöntőben a szokottnál is összetettebb és csavarosabb volt a pontozás, így a korábbiakkal ellentétben senkinek a továbbjutása nem volt úgy borítékolható, mint a tehetségkutató első néhány adásában. Néhány héttel ezelőtt még csupán azt kellett figyelni, hogy elérik-e az "igen" szavazatok a 70 százalékot, felmegy-e a fal, most azonban már csak az az egy énekes lehetett biztonságban, aki a legmagasabb értéket érte el - és ő is csak egy kis időre, mert az újabb versenyzők könnyedén kiüthették őt a biztos továbbjutó helyről.

Sőt, ezúttal a párbaj is elmaradt, igaz, az utolsó pár adásban már nem volt kihívásos összecsapás a show végén. Most viszont biztos volt, hogy aki az első kör végén a legalacsonyabb pontszámmal áll a rangsorban, annak mindenképp el kell köszönnie a versenytől.

Ez a személy Gondi Helén lett, ami azért lehet nagy meglepetés, mert Helén eddig mindig a mezőny első felében végzett, csak a múlt héten legyintette őt meg a kiesés szele. Most azonban a Bang Bang című slágerrel saját magát lőtte ki, mindössze 43 százalékra értékelte a közönség és a zsűri, utóbbiaktól ráadásul két piros nyilat is kapott, de az sem segíthetett volna rajta, ha KERO és Feke Pál nem olyan szőrös szívű.

A show azonban nem vele, hanem Peter Srámekkel indult, aki a nálunk Csonka András előadásában elhíresült Ding-ding-dong című számmal, meg rengeteg lufival nyitotta meg a középdöntőt. A színes körítés azonban nem hatotta meg a zsűrit és a közönség sem ájult el az utóbbi időben eléggé hullámzó teljesítményt nyújtó fiatal énekestől, a szintmérőt mindössze 58 százalékra sikerült feltornáznia, miközben Mező Misi és Pásztor Anna egy határozott nemmel értékelte a produkciót.

Nem volt oka a megnyugvásra Peternek azután sem, hogy Czibi Norbi elénekelte a House of the Rising Sun című Animals-örökzöldet, a zsűritagok nagy lelkesedés közepette húzták be a négy igent, a 74 százalékkal az első kör végéig úgy tűnt, hogy Norbi lesz az a bizonyos "biztos továbbjutó". Az értékelésbe azért egy kis zavar csúszott, mert a felvezető kisfilmre visszautalva Majka egy falat szendviccsel jelent meg és teletömte Norbi száját, aki egy darabig küzdött a "katonával", de a végén inkább kiköpte, mialatt a zsűritagok igyekeztek megőrizni maradék méltóságukat. Ami a produkció értékelését illeti, mindannyian egyetértettek abban, hogy az utóbbi hetek bizonytalankodásai után végre ismét visszatért Norbi szemébe a csillogás, Pásztor Anna pedig csak annyit fűzött hozzá, hogy "House of the Rising Star".

Ezután lépett színpadra Gondi Helén, aki a Bang Bang című számot a zsűri szerint túlságosan unalmasan adta elő, még akkor is, ha Pásztor Anna és Mező Misi próbálta megtalálni benne a pozitívumokat. Nem volt nagy meglepetés, hogy az utána éneklő három versenyző könnyedén ugrotta meg a Helén által igen alacsonyra tolt 43 százalékos szintet: Farkas Gábor Alfrédnak, Singh Vikinek és Várhegyi Lucas Palmirának nagyon nagy bakit kellett volna elkövetnie, hogy Helénnel csoda történjen és versenyben maradjon.

Ezek a bakik azonban elmaradtak, Alfréd 72 százalékot énekelt össze a Sex on Fire című Kings of Leon-slágerrel, amire Feke Pál is azt mondta, hogy nemcsak felszántotta a színpadot a rekedt hangú énekes, hanem "megjött a töke és a lelke".

Pisszenés sem hallatszott Singh Viki produkciója alatt, aki egy olyan számmal állt színpadra, amit nem túl gyakran hallhatunk efféle showműsorokban, a hatás mégis átütő volt: Seres Rezső nagy sikerű balladájával, a Szomorú vasárnappal igyekezett átadni a benne lévő érzéseket. A zsűritagok között ritkán van ekkora egyetértés az értékelésben, Feke Pál azt emelte ki, hogy bámulatos, milyen hatást tudott elérni lekapcsolt lámpák alatt, egyetlen fejgéppel megvilágítva, Mező Misi pedig azt mondta, ez a dal a Vén cigány című nótával áll egy szinten, mindkettő nagyon kedves a szívének, és dicsérte Viki kiváló ritmusérzékét, amivel ezt a lassú dalt is tökéletesen tudta előadni.

Ám bármennyire is megható volt az előadás, azt már biztosan tudni lehetett, hogy Vikinek egy újabb körben kell bizonyítania a döntőbe jutásért. Már csak az volt a kérdés, hogy ebben a mezőnyben Várhegyi Lucas Palmira hol végez: veszélyzónásként az ő sorsáról is egy második körös szavazás dönt vagy kiüti Czibi Norbit az első helyről és egyenes ágon repül egészen a jövő heti fináléig. A Survivor és az I will survive című slágerek összemixelésével ez utóbbi történt meg, Mira a tőle már-már megszokott magabiztossággal és a hétről hétre mutatott fejlődéssel emelte egyre magasabbra a százalékmérőt, ami meg sem állt a 79 százalékig. "Mira Föld körüli pályára állt!" - kommentálta Pásztor Anna.

Ezzel eldőlt, hogy Helén búcsúzik a show-tól első körben, Mira pedig biztos résztvevője a most vasárnapi döntőnek, a másik négy versenyzőnek viszont egy újabb körben kellett bizonyítania. Peter Srámek nyitotta a sort, aki Cserháti Zsuzsa szívhez szóló szerelmes dalával, a Kicsi, gyere velem rózsát szedni című slágerrel igyekezett minél több szívet meghódítani, elég eredményesen, mert nemcsak a négy zsűritagot győzte meg, hanem a közönség is messze nagyobb bizalmat szavazott neki, mint az első körben: ezúttal 73 százalékig tornázta fel a százalékmérőt.

A zsűri egyébként mind a négy versenyzőnél egyhangú igennel szavazott, így az ő véleményük a sorrendet egyáltalán nem befolyásolta, ezúttal tényleg kijelenthetjük, hogy már csak a nézők szava számított.

"Kaszás Attila játszotta ezt a szerepet, ez a Padlás című musicalnek az egyik nagy dala, szerintem ha ő most ezt föntről látta, ahogy te ezt előadod itt, ebben a műsorban, egy ekkora show-ban, akkor nagyon büszke volt rád" - mondta Feke Pál, miután Czibi Norbi elénekelte a Fényév távolság című dalt. "Norbit a döntőbe, bárhogyan, nem lehet döntő Czibi Norbi nélkül!" - rimánkodott a közönségnek Pásztor Anna, aki kicsivel később bevallotta, hogy valóságos pánik tört ki a zsűri soraiban, mert előzőleg megnyugodtak, hogy oké, Peter Srámek bejutott - de akkor ki fog kiesni?! Márpedig Norbi tényleg a kiesés szélére került, mindössze egyetlen százalékkal, de elmaradt Peter szintje mögött, ami abban a pillanatban a biztos kiesést jelentette számára.

Fehérvári Gábor Alfréd is Presser Gábort idézte meg a színpadon, ő a Neked írom a dalt című LGT-számmal küzdött a továbbjutásért, de a fal nem akart megemelkedni, 69 százalékkal került a kiesés szélére a versenyző, amire Norbi nem is tudott mit mondani, csak zokogott a páholyban, tudván, hogy ő már biztosan ott lesz az utolsó nagy megmérettetésen. A zsűri pedig az értékelésébe már belecsempészte a búcsúzást, hisz - ismerve az utolsóként érkező Singh Viki eddigi százalékait - okkal feltételezhette mindenki, hogy ez lesz a második kör legalacsonyabb produkciója.

Óriási meglepetésre azonban Viki ezúttal jócskán alulmúlta nemcsak a mezőnyt, de saját magát is, a 60 százalékkal még csak meg sem közelítette azt a pontot, hogy a fal felemelkedjen előtte, így Helén után tőle is el kellett köszönni. A fináléban tehát Várhegyi Lucas Palmira, Czibi Norbi, Fehérvári Gábor Alfréd és Peter Srámek küzd meg a győzelemért, amibe ráadásul a stúdióban helyet foglaló zsűri már nem is fog beleszólni, ellük eltűnik a szavazópanel, így az utolsó részben már szó szerint minden a nézőkön - és persze a versenyzőkön - fog múlni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.