Felesleges hisztéria a francia terror ürügyén?

Megsértette az emlékezés csendjét, 8 éves kisfiút tartóztattak le

A muzulmánok szerint csak képmutatás, a francia hatóságok szerint viszont jogos intézkedés eredményeképp tartóztattak le egy 8 éves kisfiút, aki azt mondta, a terroristákkal van.

2015.01.30 12:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/patrisyu

A hatóságok szerint nem volt túlzás, míg a francia muszlimok szerint "kollektív hisztéria" és "képmutatás" az, amit a rendőrség művelt egy tanár közreműködésével. Egy 8 éves muzulmán kisfiút tartóztattak le, miután a múlt hónapban végrehajtott franciaországi terrortámadások áldozataira emlékezett a világ. Néhány napja világszerte egy perces néma csönddel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt, így a dél-francia Nizza iskolájában is.

A 60 másodpercnyi néma csöndbe azonban váratlanul belehasított a nyolcéves gyermek hangja, amint kristálytisztán bekiabálta: "én a terroristákkal vagyok!" Az osztályfőnöke azonnal feljelentést tett a rendőrségen, ahonnan rögtön kivonultak a tisztek és bevitték kihallgatásra. A térség közbiztonságért felelős illetékese, Marcel Authier vitatja az intézkedést, mert mint fogalmazott, "nyilvánvaló, hogy a gyermek nem is értette, mit mond". Véleménye szerint a kisfiú úgy gondolja, hogy valaki abból a meggyőződéséből válik terroristává, hogy nem kellett volna a Charlie Hebdo című szatirikus lapnak Mohamed prófétáról képeket nyomtatniuk, mert ez sértő a muszlimok számára.

A kisfiúnak mintegy fél-egy órán keresztül tettek fel különféle kérdéseket a rendőrök, majd hagyták őt játszani néhány játékkal, hogy ezáltal kapjanak választ a nyomozók arra a kérdésre, hogy tudja-e, mi az a terrorista. "Nem tudom" - hangzott a felelet. A kisfiút és az édesapját is mélyen megrázta az eljárás, amely a Franciaországot elnyelő kollektív hisztériát is szemléletesen ábrázolta - tette hozzá az eseményekhez a francia Iszlamofóbia-ellenes Szövetség szóvivője. Ugyanakkor elismerte, hogy a fiú viselkedésbeli problémákkal is küzd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.