Tökéletesen megőrizték az állatbőrök a testet

Meditálva halt meg, úgy lett múmia a szerzetes

A kutatók szerint legalább 200 éves lehet az a múmia, akit a hét elején Mongóliában találtak: az állatbőrökbe csavart test tökéletes állapotban maradt fenn, meditáció közben őrizte meg a szerzetest az örökkévalóságnak.

2015.01.28 22:00ma.hu

Lenyűgöző leletre bukkantak a kutatók Mongólia középső területén, Songino Khairkhan tartományban: egy megdöbbentően jó állapotban fennmaradt szerzetes tetemét találták meg állatbőrökbe tekerve, amelyek szinte sértetlen állapotban őrizték meg a mumifikálódott holttestet. A törvényszéki nyomozók szerint a meditáló pózban ülő férfi, vélhetően egy szerzetes, valamikor az 1800-as évek elején halhatott meg, vagyis a maradvány legalább 200 éves. A ritka leletről az egyik országos napilap számolt be szerdán.

A kutatók most a fővárosban, Ulanbatorban tanulmányozzák a testet, amely később nagy valószínűség szerint egy múzeumba kerül. Hasonló leletet őriznek a thaiföldi Wat Khunaram templomban, bár ott pontosan ismert a szerzetes kiléte: Luong Pordaeng 1973-ban halt meg ugyancsak meditáció közben, a test érdekességét azonban nemcsak a törökülés pozíciója adja, hanem főként azért számít turisztikai attrakciónak, mert egy napszemüveget visel.

Tökéletes állapotban maradt fenn a 200 éves múmia


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.