Felépült a súlyos baleset után

Kútba zuhant, mégsem lőtték le a lovat

A lovakat lelövik, ugye? Nem véletlenül lett legendás a népszerű könyv és a belőle készült film címe, mert valójában a lovakat tényleg le szokták lőni, ha komolyabban megsérülnek. De ezúttal nem ez történt...

2015.01.27 12:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Tina Phillips (Képünk illusztráció!)

Nem is oly rég még bevett szokás volt, hogy ha egy ló súlyosabban megsérült, automatikusan lelőtték, mondván, teljesen meggyógyulni sosem fog, inkább ne szenvedjen. Közel egy évvel ezelőtt hasonló sors várt volna Foxyra, a 12 éves versenyparipára, miután belezuhant egy kútba és valóban súlyos sérüléseket szenvedett. A díjugrató versenyeken részt vevő, mi több, többszörösen díjnyertes ló a karám mellett esett bele az aknába, amikor az azt borító deszkafedél beszakadt.

"Könnyekben törtem ki, amikor megtudtam, mi történt Foxyval" - mondta a ló tulajdonosa, a 20 éves Amy Badge. Öt éve dolgoznak együtt, több megyei versenyen indultak már közösen, így érthető, ha a fiatal nő teljesen összeszokott a lovával. A baj márpedig igencsak nagy volt: Foxy eltörte az egyik hátsó térdét a mentési művelet közben, ahogy a tűzoltók megpróbálták kihúzni a kútból, igaz, ez csekélységnek tűnik ahhoz képest, ami történhetett volna, ha valami miatt nem sikerült volna kihúzni a lovat a lyukból. A bonyolult művelet során végig készenlétben állt egy rendőrségi mesterlövész is, arra várva, hogy elvégezze a feladatát, ha meghiúsulna a mentőakció.

"Még sosem láttunk ehhez foghatót. Amikor odaértünk, már csak a ló fejét láttuk, a nyakát és a mellső térdeit - minden más már elsüllyedt" - mondta Mark Edwards, az angliai Leicestershire-i Tűzoltók és Mentők szóvivője. Hevedereket erősítettek a lóra és úgy húzták őt ki, centiről centire, míg megmenekült a szűk kútból, igaz, Amy számára nem volt olcsó mulatság a barátja megmentése: 20 ezer fontba került a teljes akció az azt követő 8 hónapnyi kezelésekkel és a rehabilitációval együtt, ez a fiatal nő minden megtakarított pénzét felemésztette, sőt, apjának, Mark Badge-nak a motorját is el kellett adni, hogy újra épségben lássák Foxyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.