A gúnyolódástól szeretnék megóvni a gyermeket

Bekeményített a bíróság: nem nevezhetik a lányukat Nutellának

Megtiltotta a bíróság egy francia párnak, hogy nemrég született lányukat a népszerű mogyorókrém után nevezzék el, az indoklás szerint a gyermek csúfolódások célpontja lenne.

2015.01.26 18:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Suat Eman

Gúnyolódásnak, sőt, akár fizikai bántalmazásnak is kitehetik a szülők a gyermeküket, ha nem tesznek le eredeti tervükről, épp ezért a francia bíróság megtiltotta a házaspárnak, hogy nemrég született lányukat Nutellának kereszteljék. A pár annyira szereti a csokis mogyorókrémet, hogy elhatározták, gyermeküket is a legnagyobb kedvencük után nevezik el, hisz az édesség is annyira népszerű, édes és az otthon szeretetét sugallja. Csakhogy amikor megjelentek az anyakönyvi hivatalban, legnagyobb meglepetésükre a hatóság az útjukba állt és a bíróság állásfoglalását kérték.

A Franciaország északkeleti részén, a belga határhoz közeli Valenciennes-ben élő pár heteken keresztül próbálta meggyőzni a bírákat az ötletük helyességéről, de végül a taláros testület úgy döntött, nincs helye több vitának, a gyerek legfeljebb Ella lehet, de a mogyoró nem jöhet szóba. Természetesen otthon úgy becézik majd, ahogy akarják, vagyis a határozat csak a hivatalos névbejegyzésre vonatkozik.

Hasonló ítéletet hoztak egy ugyancsak francia páros esetében, akik Valenciennes-től északra, Raismes-ben élnek, ők Fraise-nek, azaz Eperkének szerették volna keresztelni a lányukat, de be kellett érniük a Fraisine-nel, ami ugyan hasonló hangzású, de mégse válik általa a gyermek a gúnyolódások célpontjává. A szülők abban az esetben fellebbeztek, és sorra idézték fel a hírességeket, akik egyedi neveket adtak gyermekeiknek, akár gyümölcsöt is - például Gwyneth Paltrow és exférje, a Coldplay frontembere, Chris Martin Apple-nek, azaz Almának hívják a lányukat.

Nem értjük, mi a baj ezzel, nálunk például ez a név minden további nélkül anyakönyvezhető, mint ahogy a fentebb említett Eperke vagy annak alapváltozata, az Eper is, sőt, az Áfonyát sem kell egyénileg engedélyeztetni...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.