Négyzetméterstop

Kínában korlátozzák a hivatalnokok irodájának méretét

Anhuj tartományban a helyi kormányzat a washingtoni Fehér Ház csaknem hű másában székel, Peking egyik külső kerületében pedig a moszkvai Kreml "kistestvére" működik irodaként.

2015.01.27 04:30MTI
freedigitalphotos.net/nirots

Korlátozzák Kínában a hivatalnokok irodáinak méretét a legalacsonyabb rangúaktól a miniszteri szintekig a kormány takarékossági kampányának részeként - adta hírül a sina.com kínai hírportál.

A nemzeti fejlesztési és reformbizottság, valamint a város- és vidékfejlesztésért felelős minisztérium közös közleménye szerint a miniszteri rangot betöltők és a tartományi kormányzók irodája nem lehet nagyobb 54 négyzetméternél, helyetteseiknek pedig mostantól 42 négyzetméteren kell meghúzniuk magukat. Az alacsonyabb beosztásban lévők még kisebb térrel lesznek kénytelenek beérni: a minisztériumok és tartományi, megyei osztályokat vezetők 30, helyetteseik 24 négyzetméteres irodát tarthatnak csak fenn, a megyei vezetők helyetteseinek pedig már csak 18 négyzetméteres juthat.

A fenti méretek a mellékhelyiséget és a vendégek fogadására alkalmas teret is magukban kell, hogy foglalják. A cikk azt nem részletezi, hogy miként foganatosítanák a méretszigort a már használatban lévő, nagyobb területű irodák esetén, és azt sem részletezi, mi történik az előírásokat be nem tartókkal.

A túl nagy irodaépület használata nem ritka Kínában. Anhuj tartományban például a helyi kormányzat a washingtoni Fehér Ház csaknem hű másában székel, Peking egyik külső kerületében viszont - talán a kiegyensúlyozottságra törekedve - a moszkvai Kreml "kistestvére" működik irodaként.

Az irodaméret-irányelv a kínai kormány két éve meghirdetett takarékossági kampányának része. A hadjárat célja a közpénzek pazarlásának visszafogása, valamint a közszolgákba vetett társadalmi bizalom helyreállítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.