Kor-szak

Az angol királynő lett a korelnök a koronás fők között

II. Erzsébet királynő lett a világ legidősebb uralkodója a szaúd-arábiai király halála után.

2015.01.23 17:17MTI
Fotó: Facebook/Queen Elizabeth

Abdalláh bin Abdel-Azíz 90 évesen hunyt el, a brit uralkodó pedig április 21-én tölti be 89. életévét.

II. Erzsébet ugyanakkor még nem a világ legrégebben uralkodó koronás fője: ezt a címet jelenleg Bhumibol Abduljadedzs, Thaiföld 87 esztendős királya tudhatja magáénak, ő ugyanis 69 éve ül országa trónján. A brit uralkodó 1952-ben, édesapja, VI. György halála után, vagyis 63 éve lépett trónra.

II. Erzsébet királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját sem döntötte még meg; ezt az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja 63 évvel, hét hónappal és három nappal. Ahhoz, hogy II. Erzsébet megdönthesse az üknagymama rekordját, az szükséges, hogy szeptember 11-én, 90. életévének közepén is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

A nyugati világban mindazonáltal már jó ideje ő a legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodó, és az európai történelem legrégebbi, ma is létező monarchiájának élén áll.

Ráadásul az összesen 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség tagállamai közül - az Egyesült Királyság mellett - tizenötnek ma is ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi óriásoknak, mint Kanada és Ausztrália.

II. Erzsébet elsőszülött fia, az idén 67 esztendős Károly trónörökös azonban már abszolút rekorder az angol-brit monarchia történetében: 2011. április 20-án döntötte meg a trónra várás rekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd - Viktória királynő fia - tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

Károly több mint egy éve, 2013 novemberében megdöntötte a brit trónörökösi korrekordot is. Ez addig IV. Vilmos királyé volt, aki 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra.

Károly hercegnek ez már a második korrekordja volt trónörökösként: hét évvel ezelőtt, 2008-ban ő lett az első walesi herceg, aki nem uralkodóként érte meg 60. születésnapját. Ez is komoly rekord volt, azt a hagyományt ugyanis, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd király honosította meg 1301-ben.

II. Erzsébet királynő - aki három éve ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját - a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázada viseli a koronát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.