Diszkrimináció

"Láthatatlan" kipát készített egy izraeli fodrász

Hajból készült "láthatatlan" kipával rukkolt elő egy izraeli fodrász, remélve, hogy találmánya védelmet nyújthat viselőinek az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

2015.01.24 06:30MTI

"Dühített és untam már azt hallgatni, hogy az Európában élő zsidók közül sokan nem hordhatják a kipájukat az utcán vagy a munkahelyükön" - mondta Salom Kores, az általa "bűvös kipának" nevezett fejfedő feltalálója. "Van egy bankár barátom, aki egy nap azt mondta, hogy az ügyfelei nem voltak hajlandók beszélni vele, mert kipát viselt" - idézte fel a fodrász.

Kores az interneten árulja különböző formájú és színű kipáit, 49 euróért kínálva a műhajból és 79 euróért a valódi hajból - akár a megrendelő saját fürtjéből - készült változatot. A "láthatatlan" kipa, amelyet tépőzárral lehet rögzíteni a hajhoz, mosható, fésülhető és festhető. "Azért készítettem, hogy az emberek magabiztosan besétálhassanak vele olyan helyekre, ahová különben félnének bemenni, vagy ahol eleve nem szabad ilyesmit viselni" - mondta.

A fodrász szerint a január elején egy kelet-párizsi kóser élelmiszerboltban történt túszejtést és különböző antiszemita megnyilvánulásokat követően Franciaországban és Belgiumban lévő ügynöke is jelezte, hogy egyre többen érdeklődnek a "bűvös kipa" iránt.

Slomo Aviner rabbi szerint a zsidó vallás előírásainak tiszteletét tükröző fejfedőnek muszáj láthatónak lennie és nem szabad azt elrejteni, ugyanakkor bizonyos körülmények között, például támadások veszélye esetén, a "mágikus kipa" engedélyezhető. Mint hozzátette, a speciális fejfedő viselőjének mindenesetre konzultálnia kellene saját rabbijával.

Kores fejlesztése vegyes fogadtatásra lelt a kipát viselői férfiak körében Jeruzsálemben. Néhányukat felzaklatta az ötlet, hogy elrejtsék identitásukat, amikor külföldön tartózkodnak, mások örömmel üdvözölték a védelmet nyújtó fejfedőt.

Az Európában, főleg Franciaországban élő zsidók közül sokan nem érzik biztonságosnak, hogy a vallásuk szimbólumait viselve sétáljanak. Egy 2013-as európai uniós jelentés szerint minden ötödik európai zsidó igyekszik elkerülni a kipa vagy egyéb zsidó szimbólum viselését a zaklatástól vagy támadástól való félelem miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.