Túl későn kezdték meg a kemoterápiát

Feláldozta magát, hogy élhessen a meg sem született lánya

Azt mondta: nem volt kérdés a számára, hogyan dönt: "nem ölhetek meg egy egészséges magzatot azért, mert én beteg vagyok". Most haldoklik az anyuka, a rák győzött fölötte.

2015.01.20 16:00ma.hu

Csak 10 hetes terhes volt, amikor az orvosok közölték vele a szörnyű diagnózist: csontrák. A 24 éves Ashley Caughey-nak ez a második terhessége volt, barátja pedig épp az újabb baba hírére döntött úgy, hogy eljegyzi a nőt, egyszóval minden a lehető legjobban alakult - és akkor jött a drámai bejelentés a halálos és agresszívan terjedő rákról. A fiatal kismama, akinek az első fia, Braiden már 6 éves, két lehetőség közül választhatott: vagy azonnal elkezdi a kemoterápiát, amivel legalább esélyt ad a saját élete megmentésére, de a magzatot biztosan elveszíti, vagy a terhességet választja, de az idő előrehaladtával a saját esélyei rohamosan csökkennek.

Fotó: Facebook

"Ez nem volt választási lehetőség a számomra, ez egy olyan dolog volt, amit meg kellett tennem" - magyarázta utólag a most már visszafordíthatatlanul haldokló nő. "Ő volt számomra az első. Nem fogok megölni egy egészséges magzatot csak azért, mert én beteg vagyok!" - jelentette ki. Így hát elutasította a kemoterápiát és tavaly júniusban a világra hozta a makkegészséges Paisley-t. Lánya életéért azonban kegyetlen árat fizetett: mire a szülés után megkezdhették a kezelését, addigra a rák már az egész testében elterjedt és elérte az agyát is. Az orvosok szerint csupán néhány hónapja lehet még hátra.

Jonathan, a nő barátja és lányának apja előrehozta az esküvő időpontját, 2014-ben házasodtak össze, amelyen így mindkét gyermek jelen lehetett. Ashley azonban tudja, hogy nagy valószínűség szerint már a kislánya első születésnapját sem fogja megérni. Nem titkolja, hogy haragot érez emiatt, de nem a betegségre haragszik vagy a sorsára, hanem a számtalan orvosra, akiknél a diagnózist megelőző 12 hónapban járt: lábfájása miatt kereste fel egymás után a szakembereket, de senki nem ismerte fel a valódi okot.

"Ízületi gyulladásra vagy nyáktömlő-gyulladásra gyanakodtak, senki nem gondolt másra, míg már járni sem nagyon tudtam. Akkor kerültem egy szakemberhez, aki felismerte a rákot, és azt mondta: dühös vagyk, de most már tényleg semmit nem tehetünk" - idézte a nőt a Metro című brit lap. "Többször voltam több orvosnál is, és mindig elmondtam nekik, hogy valami nincs rendben, és ez most az életembe kerül. Ez egy nagyon agresszív rákfajta, több időre lett volna szükségem" - mondta. Most pedig már csak egyet tehet: megpróbálja a hátralévő időt a gyermekeivel tölteni, és megmutatni nekik, hogy mennyire szereti őket és azt akarja, hogy tudják, nagyon sokat küzdött értük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.