Vodkakurzus egyenesen Finnországból

Így vodkáznak az igazi lappok

Hogy az oroszoktól vagy a lengyelektől indult-e eredetileg, az máig nem tisztázott, de a finnek nem is kutatják: nekik csak az a fontos, hogy a legtisztább vodka mindenképp az övék.

Így vodkáznak a nagymesterek >>> KATT a képekhez! képgaléria

2015.01.19 16:00ma.hu

Különleges "vodkakurzust" tartottak a kristálytiszta párlat nagymesterei a minap, amelynek során nemcsak a vodka eredetéről és készítésének módjáról tudhattunk meg érdekességeket, de a látványos és interaktív "oktatás" részeként néhány igazán különleges koktéllal is megismerkedhettek a résztvevők. „A vodka eredete a mai napig nem tisztázott, sokan és sokat vitatkoznak arról, hogy Lengyelországból vagy Oroszországból indult-e hódító útjára az ital. Legyen azonban bármekkora is a dilemma, a legtisztább vodkát Finnországban készítik” – kezdte Markku Raittinen vezető vodkamester.

A tízezer éves gleccsermorénából nyert kristálytiszta víz, a hatsoros árpa és a különleges, természetbarát desztillációs gyártási módszer: ezekben rejlik a finnek kedvencének titka” – folytatta a szakértő, majd hosszasan mesélt a definíció szerint legalább 37,5 fokos, gabonából, magvakból vagy akár burgonyából készült, és több mint 200-szorosan lepárolt, égetett szeszről.

Bloody Mary "street food" tálalásban (Fotó: Redlemon - A galériához KATT a képre!)

Hosszú évek óta tartok tréningeket, jártam már munkaügyben Magyarországon is, tavaly pedig volt szerencsém néhány napot turistaként is eltölteni a fővárosban. A magyar emberek nagyon kedvesek, és örülök, hogy most újra találkozhattam az itteni lelkes, elhivatott kollégákkal” – mondta a legelismertebb bárok mixereinek tartott kurzus végén.

Pekka Pellinen, a párlat Global Brand Mixologist-ja a legújabb koktéltrendek bemutatása mellett olyan különleges „köntösbe öltöztette” kreációit, mint például a popcornos vagy a street foodos papírdoboz. „Imádom meghökkenteni az embereket, látni az arcokon a csodálkozást, amikor egy-egy rendhagyó ötlettel állok elő. Kedvencem a Bloody Mary, mert az egyik legsokoldalúbb koktél, rengeteg lehetőség rejlik benne, mindenhez passzol, és a különböző változatok elkészítése során egy kicsit a szakács szenvedélyemnek is hódolhatok” – mesélte Pekka, aki titkos koktélos kellékeit is megmutatta egy fotó kedvéért.

A szakmai programok után a két vodkaguru a finn ital Longdrink versenyére bejutott 12 döntős közül kiválasztotta a végső befutót, akinek kreációja az idei nyár Finlandia Longdrinkje címet nyerte el. A nemzetközi zsűri által előválogatott mezőnyből a 26 éves Nagy Krisztián került ki végül győztesként, aki passion fruitos italkompozíciójával vette le a szakértőket a lábukról.

A Finlandia a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyassza Ön is felelősséggel.

Máglyarakás (Fotó: Redlemon - A galériához KATT a képre!)

Bloody Mary - ahogy Pekka Pellinen szereti

Hozzávalók:
- 3 csepp Tobasco-szósz
- kb. fél kupica Worcester-szósz
- csipet tengeri só
- 2-3 tekerésnyi frissen őrölt feketebors
- pár csepp citromlé
- 1/2 kupica Lime vodka
- 1/2 kupica Classic vodka
- paradicsomlé

Ehhez az italhoz a vodkamester nem használ jeget, mert nem tesz jót az olvadó víz a koktélnak, viszont minden alapanyag hűtött. Az összetevőket shakerbe tesszük és jól felrázzuk. Kínálás előtt egy fa vágódeszkán némi őrölt zöldborsot meggyújtunk, majd a füstjét felfogjuk egy nagyobb pohárral vagy üvegbúrával, ez alá tesszük a pohárba töltött koktélt, ami így füstös ízt kap. Díszítésképp használhatunk kígyóuborkát, lime-ot és zellerszárat.

Finlandia-féle máglyarakás

Néhány gerezc narancshéjat egy pohár fölött megperzselünk, így egy pillanat alatt kipárolog az olaja a pohárba. Ribizlis vodkát összekeverünk egy kevés lime juice-szal és gyömbérsörrel, majd miután egy fém shakerben összeráztuk, meggyújtjuk. A láng egyre nagyobb lesz, ahogy két fémedényben oda-vissza töltögetjük, majd amikor már kellően nagy lánggal ég, a képen látható módon felépített "máglyarakásról" leöntve töltjük poharakba. Uborkával díszítve kínáljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.