Szörnyeteg

Huszonkét nőt ölt meg a szexuális ragadozó, egy volt orosz rendőr

Huszonkét nő megöléséért és további két gyilkossági kísérletért életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek szerdán egy volt rendőrt a kelet-szibériai Angarszkban, 15 évvel azután, hogy utolsó áldozatát megtalálták.

2015.01.14 11:35MTI
Fotó: archív

A gyilkosságok szexuális indíttatására és az áldozatok személyes adatainak védelmére hivatkozva, az ügy tárgyalását a nyilvánosság kizárásával folytatták le az Irkutszktól északnyugatra található, 200 ezres orosz nagyvárosban.

1994 és 2000 között 29 fiatal angarszki nőt gyilkoltak meg brutális módon, a többségükben 19 és 28 év közötti áldozatok mind sötétedés után tűntek el a városból, s a tettes egy kivétellel mindegyiküket megerőszakolta. A megölt nők holttestét az Irkutszki terület különböző járásainak erdős vidékein találták meg.

A nyomozók és a helyiek számára hamar világossá vált, hogy egyetlen, mániákus elkövetőről van szó, de csak 1998-ban, egy életben maradt áldozattól kaptak használható személyleírást, s ő mondta el, hogy az elkövető egy egyenruhás rendőr volt, aki felajánlotta neki, hogy hazaviszi rendőrségi autójával.

Akkor már 24 áldozat ismeretében, és az egy irányba mutató bizonyítékok - köztük egy Lada Niva típusú gépkocsinak az áldozatok mellett több helyen megtalált keréknyoma - ellenére a nyomozás két évig eredménytelen volt. Bár a 2000-ben újraindított nyomozás vezetésével egy korábbi sorozatgyilkosság sikeres felderítőjét bízták meg, ezt a felügyelőt egy év múlva elbocsátották egy átszervezésre hivatkozva.

A holttesteken talált maradványok alapján a hatóságoknak ugyanakkor sikerült genetikailag azonosítani a tettest, s ennek alapján több mint 2,5 ezer genomikai vizsgálatot végeztek el, kétezernél is több embert kérdeztek ki. A nyomozók azonban csak hosszú évek múltán jutottak a most elítélt Mihail Popkov nyomára, akit 2012. június 23-án Vlagyivosztokban tartóztattak le.

A vádlott nem vallotta magát bűnösnek. Azt mondta, hogy "takarító" volt, aki úgymond megtisztította a várost "a könnyűvérű nőktől" - jelentette a Rosszija 24 állami hírtelevízió, Olga Muzikova államügyészt idézve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.