Az emberi méltóság a tét

Hiába terhes, kikapcsolhatják az agyhalott nő létfenntartó gépeit

Nagy port vert fel egy agyhalott nő életének mesterséges fenntartása, miután kiderült, hogy egy 18 hetes magzat fejlődik a hasában. A bíróság most engedélyt adott a gépek kikapcsolására.

2014.12.27 20:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Döntött a dublini bíróság: kikapcsolhatják a létfenntartó gépeket egy agyhalott nőnél, aki még december 3-án szenvedett traumás sérülést, azóta kómában van és semmi esélye nincs arra, hogy visszatérjen az életbe. A gépek kikapcsolását a nő férje kérte, arra hivatkozva, hogy a mesterséges életben tartás nem tekinthető méltónak az emberi élethez. Az eset azonban nagy port kavart a nyilvánosság körében, miután kiderült, hogy a baleset idején a 26 éves nő a terhessége 18. hetében járt, és a szigorú katolikus vallásosságáról is híres Írországban az abortusztörvény megszegésének tekintenék, ha az agyhalott nőben fejlődő magzatnak nem biztosítanák a teljeskörű emberi jogokat - számolt be a Metro című brit lap.

A klinikai halál állapotában lévő nő férje azonban azzal érvelt, hogy mind az ő, mind a két kiskorú gyermekének "elképzelhetetlen szorongást" okoz a reménytelenség, hisz az asszony soha nem térhetne vissza az életbe, és az orvosok úgy vélik, hogy a magzat is túlságosan kicsi, hogy az anya mesterséges létfenntartását ki lehetne húzni addig, míg ő már életképesen jöhetne a világra - azaz a túlélési esélyei nagyon minimálisak. Ez alapján végül a bíróság úgy döntött, hogy az orvosoknak jogukban áll teljesíteni a család kérését és kikapcsolhatják a gépeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.