Senki sem számított Nagy Ricsi kiesésére

Dráma az X-Faktor finálé-hétvégéjén: Alföldi Róbert összeomlott

Alföldi Róbert pár perc alatt éveket öregedett, amikor kiderült, hogy a két megmaradt mentoráltja közül Nagy Ricsinek szavaztak kevesebb bizalmat a nézők - erre a fordulatra senki sem számított.

2014.12.21 09:50ma.hu
Nagy Ricsi (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás)

"Csak szerényen" - hangzott a nagyszabású finálé-hétvége mottója, ennek jegyében Istenes Bence - miután teljesen szétrágta a rendező fülét és kicsikarta a beleegyezést - Julius Caesarként jelent meg a színpadon. Gegjeivel teljesen új színfoltot hozott az X-Faktorba, a jövő héttől talán ez lesz az egyik olyan apróság, ami miatt hiányozni fog a tévénézőknek a tehetségkutató, bár Alföldi Róbert pikírten megjegyezte, hogy nemrég rendezett egy darabot, aminek - minő véletlen! - épp az volt a címe, hogy Julius Caesar, csak őt "nagyon megölték" a végére.

Bencét ez nem törte le, de azért a babérkoszorútól és a meztelen felsőtestű rabszolgáktól megszabadult, majd felkonferálta a négy főszereplőt, a fináléba bejutott versenyzőket: Horányi Julit és Tóth Andit, valamint a fiúkat, Benjit és Nagy Ricsit. A tét nem volt kicsi: immár a mentorok beleszólása nélkül dőlt el, ki lesz az, aki "milliméterekre a győzelemtől" búcsúzik majd el és ki az, aki már biztos dobogós helyezettként végez az idei versenyben.

Az énekesek három önálló és egy közös produkcióval léptek színpadra, az első körben mindegyiküknek azt a számot kellett elénekelniük, amit egyszer már hallottunk tőlük, de ami a mentoruk szerint is a legjobb volt az egész sorozatban. Elsőként Nagy Ricsi idézte fel azt a Robbie Williams-dalt, amit a második élő show-ban láthattunk-hallhattunk tőle, és ez a mentorok szerint azért volt különösen érdekes, mert ekkora távlatból nagyon erősen látszódott, mennyit fejlődött Ricsi az elmúlt néhány hét alatt. "Nagyon nehéz lehet egy viccet elmondani kétszer, hogy hatásos legyen, ráadásul ugyanaz a közönség előtt" - mondta Szikora Robi, de azt is hozzátette, hogy Ricsinek ismét sikerült magával ragadnia a hallgatóságot.

Horányi Juli (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás)

Horányi Juli a Bridge over troubled water című dalt keltette új életre, amit Little G úgy dicsért, hogy "ez vagy te: mint egy híd a haragos folyó felett, erről szólt a dal is". Alföldi örült, hogy Juli torka már szinte teljesen meggyógyult az előző heti mélypont után, mert az énekesnő hangja ismét úgy szólt, ahogy megszoktuk tőle. "Olyan finom volt, mint egy tollpihe, ami csak lebeg, az ember pedig nézi és elfelejti, hogy közben eltelt már három nap" - fogalmazta meg Alföldi, Szikora pedig annyit mondott a lánynak, hogy meg tudja nyitni a szíveket.

Egyszer már hallhattuk Tóth Anditól a Cabaret című musical örökbecsű címadó dalát, az energiabomba lány azonban most teljesen megújult koreográfiával hozta vissza a slágert, amitől a mentorok csak rövid, de annál elragadtatottabb véleménnyel voltak a produkcióról: Alföldi profinak, Szikora pedig nemzetközi szintűnek mondta.

A mentorok kedvenceinek sorában Benjitől azt a dalt hallhattuk újra, ami első alkalommal is megállította a levegőt nemcsak a stúdióban, de talán a fél ország képernyői előtt, és a fiatal énekes másodszor is megmutatta, mekkora ereje van a Ha én rózsa volnék című Bródy-szerzeménynek. G ismét meglepődve figyelte, hogyan képes egy ennyire fiatal fiú ekkora átéléssel és mély érzelmekkel elénekelni azt a dalt, ami miatt Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című albumát annak idején visszahívták az összes lemezboltból és bezúzással próbálták megállítani a terjedését. Benji pedig annyit üzent a dal végén, hogy ezzel akarta bebizonyítani a rosszindulatú kommentelőknek, hogy igenis megérdemli, hogy ezt elénekelje, mert ő is magyarnak érzi és vallja magát, hiába származnak a szülei Vietnámból.

Tóth Andi (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás)

A második körben a versenyzők vadonatúj - legalábbis az X-Faktorban általuk még nem előadott - slágerekkel tértek vissza, így Nagy Ricsi az Álmodtam egy világot magamnak című EDDA-dallal, ami előtt Alföldi megköszönte Tóth Gabi tavalyi döntését - emlékezzünk rá, egy éve az énekesnő a mentorházban ejtette ki Ricsit, Alföldi tehát most tulajdonképp neki is köszönheti, hogy ilyen versenyzőt mentorálhatott. A dal szövege szimbolikus volt Ricsi számára, de az csak másfél órával később derült ki, hogy hiába állt a megálmodott világ kapuja előtt, belépni már nem tudott rajta - most egy másik kaput kell keresnie.

Horányi Juli Sia slágerét, a Chandelier című dalt hozta el átdolgozott verzióban, ami minden mentor tetszését elnyerte, Szikora szerint az volt benne a legjobb, hogy olyan "horányijulis" volt, Alföldi pedig azt dicsérte, hogy az énekesnő olyat mutatott magából, amit még soha. "Nem tudom megmondani, mi ez, csak érzem" - mondta a színész-rendező.

"Jó reggelt kívánok, itt az ideje felébredni, itt vagyunk a fináléban! Így kell ezt csinálni, végre!" - lelkendezett Tóth Gabi, miután Benji egy Adele-slágert énekelt, az énekesnő pedig csukott szemmel egy képzeletbeli lassút lejtett egy fantomsráccal. Szikorának azonban a refrénnél valami hiányzott, és ezt G is érezte, szerinte a dallal való 100%-os azonosulás hiánya volt a baj. Alföldi megvédte a mentoráltját, szerinte nemhogy teljes egységben volt az előadó és a dal, de Benji még túl is lépte önmagát.

Azt viszont mindannyian remélték, hogy Tóth Andi nem tapasztalatból énekelte olyan jól Jennifer Hudson One night only című, egyéjszakás kalandról szóló slágerét, de azért Tóth Gabi megjegyezte, hogy azzal a hanggal, ami Andinak megadatott, ideje lenne már a szívét is beletennie az előadásokba.

Benji (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás)

A show harmadik körében az előző évek során már megszokott sztárduettek következtek. Nagy Ricsi Varga Viktorral közösen énekelte a Holnapra kiderül című dalt, alkalmi duettpartnere a végén elmondta, hogy Ricsinek még egy kicsit vissza is kellett fognia magát, mert "megy előre, mint egy vaddisznó". Horányi Juli az egyik legnagyobb hazai példaképével, Fábián Julival énekelhette el az énekesnő egyik legismertebb slágerét, amit szinte alig hitt el, Benjinek pedig biztonságot adott Bogi, akivel a We all című slágert adták elő. Utolsóként Tóth Andi lépett színpadra Csipával, a Hooligans frontemberével.

A négy döntős ezután egy közös produkcióval állt még utoljára így együtt a közönség elé, aztán a szavazás lezárásáig Szabó Balázs és bandája szórakoztatta a nézőket, kiegészülve a direkt erre az estére érkezett belga énekesnővel, Julie Rensszel.

Az eredményhirdetésen azonban olyasvalami történt, amire senki sem számított, és Alföldi arcán már akkor látni lehetett a törést, amikor elsőként Benji nevét kiáltotta Istenes Bence. A mentor nem is próbálta leplezni a kétségbeesését, a szokásos örömnek nyoma sem volt, amit az egyik versenyzője továbbjutásáért kellett volna éreznie, és amikor Tóth Andi után harmadikként Horányi Juli neve hangzott el, Alföldi kis híján elájult. A színpadon lezajlott drámát nehéz lenne szavakkal visszaadni, Juli a földön térdelve zokogott, Alföldi összeroskadva próbálta megemészteni a váratlan fordulatot, Tóth Gabi pedig döbbent arccal ült a mentorszékben, és bár senki nem mondta azt, hogy Benji érdemtelenül jutott a TOP3-ba, nem volt kérdés, hogy a két maradék fiú közül mindenki Ricsit várta az ő helyére.

Annál is inkább, mert Ricsi egészen idáig párbaj nélkül menetelt, nem csoda hát, ha őt tartották az egyik fő esélyesnek a nagydöntőben, Szikora sem titkolta később, hogy tőle féltette a leginkább a saját mentoráltja esélyeit. Bár Ricsi könnyes szemmel integetett a nézőknek, amikor bezárult előtte a ledfal, pár perc múlva már mosolyogva mondta, hogy ennek a versenynek nincsenek vesztesei, még akkor sem, ha most sajnálja, hogy a nyeremény nem hozzá kerül - de az élményt és a fejlődést, amit a verseny során kapott, már senki nem veheti el tőle.

És hogy ezek után mit tartogat a végső döntő? Arra sem kell már sokat várni, mert ezúttal egy hét helyett csupán pár óra van hátra addig, hogy kezdetét vegye az X-Faktor Nap, 13:50-től már a legérdekesebb kulisszatitkokkal szembesülhetünk, este 7 óra előtt 10 perccel pedig elindul az ünnepélyes finálé, aminek a végén kiderül, ki lesz 2014 hangja!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.