Ostoba halálesetek

Ennyire hülyék?! 10 Darwin-díjasból 9 férfi!

Amióta az emberiség lejött a fáról, alighanem azóta létezik a versenyzés, hogy vajon melyik nemnek van több esze. Nos, ha az ostoba, Darwin-díjat kiérdemelt haláleseteket nézzük, a férfiak állnak vesztésre.

2014.12.15 18:00ma.hu

Az emberiség történetével egyidős az a vita, hogy vajon a férfiak, vagy inkább a nők az ostobábbak, a válasz pedig erőteljesen függ attól, hogy a válaszoló melyik nemhez tartozik. Most azonban úgy tűnik, a mérleg - legalábbis egy bizonyos szempontból - mindenképp a férfiak rovására billen. A Newcastle-i Egyetem egyik professzora ugyanis statisztikát csinált az eddig kitüntetett Darwin-díjasokból és arra az eredményre jutott, hogy 10-ből 9 esetben férfiak vesznek oda a lehető legostobább okok miatt.

A Darwin-díjat 20 éve ítélik oda, bár a díjazottakban van egy közös tulajdonság: egyikük sem élvezheti az elismerést - bár ha nem posztumusz kapnák meg, akkor se sok okuk lenne a büszkeségre. A díjat ugyanis azok kapják meg - nem véletlen az elnevezés! -, akik rettentően hülyék, de szerencsére annyira, hogy az eszetlen halálukkal gondoskodnak arról, hogy génállományuk ne öröklődjön, ezáltal az emberiség evolúciója az okosodás felé tart. Az elmúlt két évtizedben 318 díjazottat írtak össze, ám közülük mindössze 36 nő, a többség, 282 fő férfi volt.

A Darwin-díj "elnyerésének" további feltétele, hogy lehetőleg olyan módon következzen be a halál, amihez egyébként a véletlennek vajmi kevés köze van, tudatosan kell valami éktelen nagy ostobaságot csinálni, ami aztán a halálhoz vezet. Most annak örömére, hogy a professzor pontot tett egy régóta húzódó vita végére (bár erős a sejtésünk, hogy ez inkább vessző, mert a vita valójában sosem fog véget érni), közreadunk néhány kiemelkedő díjazott esetet. Csak úgy okulásképp. És ugye mondanunk sem kell, hogy otthon ne próbálják ki egyiket se?

Dumb és Dumber, az emberi hülyeség megtestesült képviselői (Fotó: Youtube)

A botcsinálta autószerelő

Előfordul, hogy kanyarodás közben "valami furcsa" hangot ad ki az autó. Az átlagos tulajdonos ilyenkor elmegy a szervizbe, elmondja a tapasztalt tüneteket, majd szakemberre bízza a hiba felderítését. Nem úgy a michigani, 34 évet megélt James Burns, akinek 1995-ben az a zseniális ötlete támadt, hogy felköti magát az teherautója alvázára, és miközben a felesége kanyarodik ide-oda, ő majd figyeli, honnan jön a különös hang. Pechjére az autópályán leesett a jármű aljáról, és a saját autója gázolta halálra.

"Múkodj!"

Egy orosz médium, bizonyos Frenkel úr, meg volt győződve róla, hogy olyan emberfeletti képességek vannak a birtokában, amelyek segítségével képes puszta gondolattal megállítani a vonatokat. Az eszébe sem jutott, hogy ez az életébe kerülhet. Előbb persze főpróbákat tartott, guruló bicikliket, majd autókat állított meg - legalábbis úgy hitte, hogy ő állította meg -, majd elérkezettnek látta az időt, hogy a végső nagy tesztre sort kerítsen. A vonatvezető csak annyit látott, hogy Frenkel eldobja a táskáját, felemelt karral a sínek közé lép, fejét lehajtja és megfeszül a teste. Bár a masiniszta meghúzta a vészféket, már hiába: a vonat elütötte a kudarcot vallott médiumot.

A végzet fogai

Egy dél-afrikai tolvaj a biztonsági őrök elől menekült 2005-ben, miután megpróbált egy sétáló párt késsel fenyegetve kirabolni. A törvény elől menekülve berohant a Boemfontein Állatkertbe, ahol felkapoaszkodott egy magas kerítésre és mielőtt szétnézett volna, lehuppant a másik felén. Nem kellett volna, bár az őrök oda már valóban nem követték: a tigris ketrece volt ott. Bár a hatalmas nagymacska előző nap kapott enni, így éhes nem igazán volt, a vadászösztön azért nagyon is működött benne, és mielőtt bárki közbeléphetett volna, szétmarcangolta az áldozatát.

Magasabbra, magasabbra...!

A brazil pap, Adelir Antonio de Carli hangosan küzdött az emberi jogokért és különféle jótékony ügyekért, 2008-ban is egy adománygyűjtő akció ösztönözte arra, hogy meg akarja dönteni a korábban felállított 19 órás lufis lebegés rekordját. Nem mondhatni, hogy felkészületlenül vágott neki az útnak: amikor a széke felemelkedett a temérdek héliumos lufival, a tiszteletes mellett volt egy ejtőernyő, egy védisisak, egy GPS, valamint némi élelmiszer és víz, no meg egy melegen tartó mellény. A baj akkor kezdődött, amikor úgy 6000 méter körül a légáramlatok a tenger fölé sodorták, ő pedig nem tudta a GPS-készüléket használni, így nem tudta megmondani a mentőegységeknek, hogy pontosan hol van. Holttestét kilenc nappal később találták meg a vízben.

Fotó: freedigitalphotos.net/Feelart

Alkohol a végbélben

Az 58 éves Michael Warner alkoholista volt, de egy torokfertőzés miatt néhány napig képtelen volt még a folyadékot is lenyelni. Ezért aztán azt találta ki, hogy a szükséges italmennyiséghez beöntés útján fog hozzájutni. A kivitelezéshez a felesége segítségét kérte, aki szintén esélyes lehetne a Darwin-díjra, ha ő is belehalna valami értelmetlen hülyeségbe - és remélhetőleg nem volt gyerekük sem, bár ez szintén feltétele a díjnak. Szóval Tammy Jean két 1,5 literes palack sherryt döntött a houstoni illetőségű férfi végbelébe, csak azt nem vette figyelembe egyikük sem, hogy a végbélen keresztül az alkohol sokkal gyorsabban szívódik fel, mint hagyományos módon elfogyasztva. A férfi alkoholmérgezésben kimúlt, Tammyt pedig bíróság elé állították gondatlanságból elkövetett emberölésért, de végül felmentették.

Nem túl fényes ötlet...

A 23 éves Michael Gregory Thomas és a 24 éves Thomas James 2009-ben akartak kirabolni egy boltot. Az a fölöttébb ravasz ötletük támadt, hogy festékes sprayjel fújják le az arcukat, így álcázzák magukat, de elfelejtették elolvasni a címkét, amelyen az állt: semmilyen körülmények között ne érintkezzen a festék a bőrrel vagy a szemmel. A fiatalabb tolvaj aranyszínű festékkel permetezte le magát, de néhány órával a dél-karolinai rablás után légzési nehézségek miatt meghalt.

Liftezés a halálba

A rokkant dél-koreai Lee egy kissé feldühödött, amikor egy bevásárlóközpontban egy nő belülről megnyomta a lift ajtózáró gombját, épp a férfi orra előtt. Ezen annyira felhúzta magát, hogy kicsit hátragurult a motoros robogóját és többször nekivágódott az ajtónak, azt remélve, hogy ettől majd kinyílik. Úgy is lett - csakhogy addigra a lift már elment, ő pedig belezuhant az aknába.

Gyilkos planking

Emlékeznek még a 2011-ben hódító közösségi őrületre, amikor mindenki igyekezett minél lehetetlenebb helyeken lehasalni és az arról készült fotót feltölteni a világhálóra? A résztvevők többsége csak jó viccként élte meg, ám legalább egy áldozata is volt a planking néven futott hóbortnak, mégpedig a 20 éves, ausztrál Acton Beale személyében. A brisbane-i fiatalember egy iszogatással töltött éjszaka után döntött úgy, hogy az erkélye korlátjára fog kihasalni - a hetedik emeleti lakásán kívül. A kép sosem készült el, mert Beale azonnal lezuhant és halálra zúzta magát.

Fotó: freedigitalphotos.net/graur codrin

A dohányzás öl...

Nem lehet elégszer beszélni a dohányzás káros hatásairól. Az észak-karolinai Gary Allen Banning is abba halt bele, bár nem lassú és keserves betegeskedés után, amivel általában a dohányosokat riogatják. A férfi megszomjazott, ezért felkapott egy szimpatikusnak tűnő üveget és nagyot kortyolt belőle, majd körülbelül ugyanazzal a lendülettel köpte is ki, amikor rájött, hogy nem egy jó minőségű alkoholos ital volt, hanem benzin. A megrázkódtatást egy cigarettával akarta jóvá tenni, de ahogy az sejthető, a láng fellobbanásának pillanatában a ruhájára fröccsent benzin is tüzet fogott, és Gary halálos égési sérüléseket szenvedett.

Lenyelni egy aranyhalat

Szintén egy internetes őrültség hatására jelentek meg tömegesen azok a magukat bátornak tekintő, de valójában ostoba emberek, akik úgy próbálták a saját vagányságukat bizonyítani, hogy élve lenyeltek egy amúgy jobb sorsra érdemes aranyhalat. Szerencsére ezeknél az eseteknél csak az aranyhalak pusztultak tömegesen, de a Darwin-díjasokat összegyűjtő évkönyvek egyik korai példányában tesznek említést egy 23 éves ohiói férfiról, aki 1988-ban, még jóval a közösségi háló megjelenése előtt találta ki, hogy egészben lenyel egy még élő halat. De vagy a halat becsülte alá, vagy a saját torkát vélte nagyobbnak, mert akkora halat gyömöszölt a szájába, ami végül megakadt a torkán és hiába próbálta kihúzni, csak fulladozott.

Még a kiérkező mentők is megdöbbentek, amikor meglátták az akkor már elkékült arcú áldozat szájában a még mindig csapkodó farkú halat, de ők sem tudták kiszedni, és a fiatalember belehalt a vakmerőségébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.