Kiszavazták a nézők a Tha Shudrast

X-Faktor - Tóth Gabi csapat nélkül megy a fináléba

Két hete még két együttessel menetelt a siker felé Tóth Gabi, a finálé hétvégéjének mégis egyedül vág neki, miután a közönség szavazatai alapján a Tha Shudras is kiesett a versenyből.

2014.12.14 08:14ma.hu

Filmslágerekkel és az elmúlt évtized legnagyobb slágereit adta elő a finálé hétvégéje előtt a TOP5 versenyző, vagyis ezúttal is mindenki két versenyszámmal lépett színpadra – sőt, az est tiszteletére még Istenes Bence is megduplázódott –, és persze a szokásos közös produkció sem maradhatott el. Az est ez utóbbival indult, a versenyzők a Sigma ft Paloma Faith Changing című számát dolgozták fel, majd kezdetét vette az utolsó olyan adás, amelyben még a mentorok is beleszólhattak az eredményekbe.

A show-t Nagy Ricsi indította a OneRepublic Love Runs Out című slágerével, amihez bár Little G más énektechnikát vagy más hangnemet választott volna, azért "benne volt a Ricsi-bélyegző", és elégedett volt vele, Szikora szerint pedig olyan volt, mint a farkasokkal táncoló. A második blokkban Ricsi egy teljesen más arcát mutatta be, a pörgős popsztár után az érzékenység került előtérbe, amint Dés László Legyen úgy című szerzeményével, amely a Világszám című filmben csendült fel.

Tóth Gabi és Little G egyértelműen dicsérte a "zongorás Ricsit", szikora viszont nem volt maradéktalanul elégedett az előadásmóddal, szerinte már az elején erősen indította a dalt és onnan nem volt hová felfutni. Alföldi emlékeztette a nézőket arra, hogy mindegy, ki hány éves, mindenki életében van egy olyan történet, ami ősszel kezdődött és ekkora fájdalommal és kétségbeeséssel kísér végig egész életünkben.

Másodikként Horányi Juli lépett színpadra, akiről kiderült, hogy ezen a héten úgy kell a közönség elé állnia, hogy lényegében egy percet sem gyakorolt, legalábbis fizikailag semmiképp: már a múlt héten is problémák voltak a torkával, de ezúttal a vírusos torokgyulladás olyan mértéket öltött, hogy az orvos szó szerint eltiltotta az énekléstől. A mentorok a Szerelem az első vérig című film azonos című betétdalával nem is voltak teljesen elégedettek, de miután tudatosult bennük, hogy Juli egész héten legfeljebb csak a képzeletében énekelhette végig újra és újra a dalt, valódi próbák - és ezáltal javítási, finomítási lehetőségek - nélkül, a második számnál már kevésbé voltak kritikusak.

Pedig a léc ezúttal is igen magasan volt: Adele bármely számát csak a legjobbak képesek jól előadni, fájó torokkal és gyakorlás nélkül pedig még közülük is csak kevesen. A Someone like you mégis hibátlanul szólt, olyannyira, hogy Alföldi azt mondta, őt nem érdekli, ha rekedt, nem érdekli, ha néma, még akkor is szívesen nézte volna a színpadon, ha két percig csak ül a pulpituson. Közben dicsérték a kitartását és a küzdeni akarását is, hangsúlyozva, hogy olyan súlyos állapotban, amilyenben most az ő torka van, mások már rég lemondták volna az összes fellépést.

Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás

Tóth Gabi utolsó megmaradt csapata - a Spoon múlt heti kiesése után - Rihanna S&M című slágerét ültette át a különleges, jellegzetes hangzásvilágba, de Alföldi úgy érezte, a múlt heti családlátogatás után Trap kapitány kicsit otthon maradt, és "nem mert eléggé vadállat lenni". Szikora sem volt elragadtatva a számtól, néha úgy érezte, mintha "visszafelé játszották volna". A második körben a Tha Shudras egy új színt hozott elénk, szó szerint: Trap kapitány zöldből kékre váltott, ami nem volt véletlen: ő lett az Aladdin dzsinnje. "Végre elérkeztünk az én világomhoz" - lelkendezett Alföldi, bár hozzátette, hogy igazán nem venné zokon, ha így karácsony előtt beengednék őt abba a bizonyos kincseskamrába. Dörzsöltétek-dörzsöltétek a csodalámpát és kiszabadult a szellem!" - erősítette meg Szikora is.

A múlt héten a mentorok döntése alapján maradhatott versenyben Benji, akit talán épp a két egymás utáni párbaj erősített meg, mert mind Christina Perry Thousand years című száma, mind Kállay-Saunders Out of my baby-je meggyőzően hatott a mentorokra. Alföldi büszkén konferálta fel mentoráltját, aki mostantól nem 16, hanem már 17 éves, és mint mondta, lelkileg is öregebb lett, ami az előadásmódjára is hatott. Tóth Gabi ezen a héten Benjit tisztelte meg a "nagyon intelligensen énekeltél" szófordulattal, ez egy ideje visszatérő elem nála, bár egyelőre nem részletezte, hogyan jelenik meg az intelligencia egy dal előadásában, ezzel kapcsolatban ezért várjuk a Mensa-tagok észrevételeit, hátha ők meg tudják magyarázni.

A lényeg persze az, hogy az eddigi zárkózottság feloldódott Benjiben, és Szikora többször is elmondta az adás során, hogy a hangja annyira trendi, annyira rádióbarát, hogy garantált a siker. Csak a táncmozgás, az ne lenne - vélte, és ez utóbbival Alföldi is egyetértett, aki képtelen megérteni, hogy akinek az énekben olyan hihetetlen jó ritmusérzéke van, az hogy képes ilyen "antiritmusban" mozogni.

Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás

Tóth Andi az első körben keresztnevet váltott és Tóth Gabi lett belőle, legalábbis az Elég volt című szám erejéig, ami még az eredeti előadót is teljesen lenyűgözte. Hangsúlyozta, hogy ez egy roppant nehéz dal, amibe már sokak bicskája beletört, de "végre valakinek sikerült jól elénekelnie". Alföldi dicsérte a kamaszlány bátorságát, ő sosem merte volna úgy elénekelni, hogy vele szemben ül az eredeti énekes - de talán épp ezért kicsit olyan érzése volt, mintha Andiban bent is rekedt volna valami. Tóth Gabi megvédte a versenyzőt, mondván, az eredeti tempóhoz képest kicsit le lett lassítva a szám, és alighanem Alföldi ezért érezte kevésbé dinamikusnak.

A második szám még jobban elvarázsolta a négy mentort, Whitney Houston I will always love you című számát Andi talpig hófehérben adta elő, Tóth Gabi szerint ennél méltóbban nem is lehetett volna megemlékezni a világ egyik legnagyobb énekesnőjéről. Little G azt emelte ki, hogy ez a szám nagyon nagy falat lenne bárkinek, de tetszett, hogy Andi nem akarta utánozni az eredeti előadót.

Miután mindenki elénekelte mindkét számát, extra fellépőként a The Biebers érkezett a színpadra, majd kiderült, hogy ismét Benjinek kell párbajoznia és ismét Tóth Gabi az, akinek a versenyzőit veszélyezteti. A párbajban a Tha Shudras egy saját szerzeményt mutatott be, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a mentorok többségét maguk mellé állítsák: a két "érintett" mentor szavazata után Szikora ugyan őket tartotta volna még versenyben, de Little G ellenük szavazott, így idén immár harmadszorra került elő a nézők szavazatát tartalmazó boríték, amit Bence a kamera felé is megfordított, hogy mindenki lássa: a finálé előtt, gyakorlatilag a győzelem küszöbén a Tha Shudras búcsúzott a versenytől.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Tóth Gabinak egyetlen versenyzője sem maradt az utolsó hétvégére, míg Alföldi Róbert továbbra is két énekesért izgulhat a jövő héten, amikor szokásos módon nemcsak szombaton, de vasárnap is lesz X-Faktor, a hét utolsó napján ráadásul már kora délutántól kezdve, az idei kiesettekkel, a korábbi évek legnagyobbjaival és mindenféle érdekességgel, aminek a tetejére a vasárnap esti döntő teszi fel a koronát és az ünnep előtt néhány nappal kiderül, kinek a karácsonyát teszi teljessé a győzelem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.