Súlyos allergiája lett a gyógyszertől

"A szemem láttára potyogott le a bőre"

Nem érezte jól magát a hálaadás napi összejövetelen, ezért bevett egy antibiotikumot, amit a barátjától kapott - ám a helyzet nemhogy nem javult, hanem egy horror lett a 19 éves anya élete.

2014.12.11 20:00ma.hu

Csak meg akart gyógyulni a 19 éves nő, helyette most az életben maradásért küzd, miközben a fájdalmai miatt csaknem kómás állapotig agyon van nyugtatózva. A kaliforniai Yaasmeen Castanada, aki jelenleg főiskolára jár és van egy 4 hónapos kisfia, a barátjával töltötte a hálaadás napját, ám ahogy az este előrehaladt, érezte, hogy valami betegség kerülgeti. Nem akart orvoshoz menni, a barátjának pedig egy korábbi fertőzés miatt volt még otthon néhány szem az előzőleg szedett antibiotikumból, így Yaasmeen abból kapott be egy szemet, de rövid idő múlva a helyzet drámaira fordult.

A fiatal nő anyja, Laura Corona az egyik hely tévének elmondta, hogy a gyógyszer bevétele után nem sokkal Yaasmeen úgy érezte, mintha a torkát, a szemét és az orrát millió fullánk szurkálná, és ki kellett hívni a mentőket. "Csak nézed, ahogy a lányod elég előtted, szó szerint ég! Elpusztult az arca és a bőre a szemem láttára potyogott le" - mondta Corona. A kaliforniai Irvine Medical Center tájékoztatása szerint a nő testének több mint 70 százaléka megsérült, most szó szerint a feje búbjától a lábujjáig be van kötözve minden milliméteren, nyugtatózzák őt és próbálják hűteni a szöveteit a kórház égési osztályán.

Fotó: freedigitalphotos.net/Kittikun Atsawintarangkul

A diáklányról kiderült, hogy Stevens-Johnson-szindrómában szenved, ami egy igen ritka allergiás reakció, a bőrt és a nyálkahártyákat támadja meg. Bár valójában nem égnek meg az ebben szenvedő betegek, mégis az égési sérültekkel azonos módon kezelik őket, a bőrük ugyanis hasonló traumán megy keresztül, mint amikor valakit ténylegesen megéget valami. Az ajkak, a bőr, a nemi szervek, de még a szem is fájdalmas hólyagokkal lesz tele, folyamatosan biztosítani kell a bőr nedvességét, miközben a sérülés miatt fokozottan nagy a fertőzésveszély - mondta egy bőrgyógyász professzor az ABC hírcsatornának.

A legnagyobb baj, hogy nincs semmilyen vizsgálat, amellyel előre kimutatható lenne a Stevens-Johnson-szindróma, az azonban sokat segíthet, ha az emberek nem kapkodnak be olyan gyógyszereket, amelyeket másoknak írtak fel - szögezte le a szakorvos. A nőt az elmúlt néhány hétben már többször meg kellett műteni, és még jó darabig kórházban kell maradnia, majd egy hosszadalmas rehabilitációra számíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.