Nagy Diák IQ Teszt: izgalmas és látványos döntő

Informatikusnak tanulnak az idei legintelligensebb diákok

Izgalmakban és látványosságban sem volt hiány az idén második alkalommal megrendezett Nagy Diák IQ Teszt döntőjén, ahol két informatikus hallgató végzett - egyikük tavaly épphogy lecsúszott a győzelemről.

2014.12.05 16:00ma.hu - S. Á.
Fotó: Mensa - Strémen Judit

Ha elsőre valami nem sikerül, akkor sem kell feladni, neki lehet futni másodjára is - kiváló példa erre Erdős Szilvia esete, aki tavaly épp csak egy hajszállal maradt le a győzelemről, idén viszont ő lett Magyarország legintelligensebb diáklánya. A 20 éves műegyetemista lány mérnök-informatika szakos hallgatóként nevezett be immár másodjára a Nagy Diák IQ Teszt versenyre, ami ezúttal már inkább egyfajta próbatétel volt a számára, mert azt már legalább egy éve tudja, hogy intelligenciája alapján az ország felső 1 százalékának a tagja. Nem véletlen, hogy a tavaly első alkalommal megrendezett verseny után nem sokkal a legintelligensebb 2%-ot tömörítő Mensa HungarIQa egyesületbe is belépett.

Az izgalmas és látványos döntőn a fiúk közt ugyancsak egy informatikus diadalmaskodott, a 21 éves Dankovics Attila azonban nemcsak abban különbözik Szilvitől, hogy az ELTE-re jár, ahol matematikát és programtervező informatikát tanul, hanem abban is, hogy neki az idei verseny az első próbálkozása volt.

A Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat által szervezett versenyre több mint 16 ezer 17-24 év közti diák nevezett, az első fordulóban egy ingyenes online tesztet kellett kitölteniük a versenyzőknek, a második körbe az a 725 tanuló jutott tovább, akik legalább 125-ös IQ-értéket értek el. A teszt egyébként egy többéves fejlesztés eredménye, különlegessége a betanulhatatlan megoldókulcs, mivel az első kérdést a kitöltő véletlenszerűen kapja, a további feladatokat pedig az előző megoldások függvényében - vagy könnyebbeket, vagy jó válasz esetén egyre nehezebbeket.

Fotó: Mensa - Strémen Judit

A vetélkedő második fordulójában a résztvevőknek a Mensa hivatalos felvételi tesztjét kellett "élőben", azaz már nem a számítógép mögött, hanem ellenőrzött körülmények közepette kitölteni, ezen a teszten a 130 pontot elérők már bekerülhetnek a világ legintelligensebb 2 százalékát tömörítő nemzetközi szervezet hazai egyesületébe, az NDIQ versenyzőinek azonban ennél jobban kellett teljesíteni: a 3. fordulóba közülük csak az 1%-osak, azaz a 135 pont fölött teljesítők kaptak meghívást.

Ez összesen 365 diáknak sikerült, közülük 282-en tudtak részt venni a csütörtöki döntőn - ahol újabb 3 fordulóban mérkőztek meg egymással, egyre csökkenő létszámban. Az első körben mindenkinek egy különféle logikai rejtvénytípusokat tartalmazó feladatsort kellett kitölteni, a feladványokat a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének tagjai dolgozták ki. A legmagasabb pontszámot, 191-et Dankovics Attila érte el, de ez önmagában még nem volt garancia a végső győzelemre, hisz a következő két fordulóban bármi megtörténhetett - ahogy azt tavaly is láttuk.

A második körbe mind a fiúk, mind a lányok közül a legjobb 10-10 jutott be. Érdekesség, hogy az a 133 pont, ami a tavalyi mezőnyben a győzelemhez is elegendőnek bizonyult, most a fiúknál a legjobb 10-be jutáshoz is kevés volt, a 10. helyezett 136 ponttal került a középdöntőbe, de a lányoknál is épphogy elég lett volna: a legmagasabb pontszámot elérő Péterfia Judit 153 ponttal jutott a középdöntőbe, a 10. helyezett pedig 113-mal.

Ebben a körben a versenyzőknek 4 feladatlapot kellett kitölteniük, de azért, hogy ne legyen unalmas a nézőknek sem, 4 széken kellett egyre előrébb ülniük - persze csak miután az aktuális feladatsort megcsinálták. Így a kívülállók is jól nyomon tudták követni, ki hol tart a versenyben és bizony voltak izgalmak a vége felé, amikor egyre többen ültek már a legelső sorban. Végül megszületett az eredmény, a döntőt a fiúk között Dankovics Attila és Liber Csaba vívta, a lányoknál pedig Péterfia Judit lett Erdős Szilvi ellenfele.

Fotó: Mensa - Strémen Judit

Az utolsó feladatsort mindkét párosnak egy okoskijelzőn kellett megoldania, amelynek köszönhetően mind a feladatokat, mind a megoldás pillanatnyi állását a nézők is figyelemmel kísérhették, még izgalmasabbá téve így az utolsó nagy összecsapást, melyben a versenyzőknek nemcsak a helyes megoldásra, de az időre is figyelni kellett - aki ugyanis itt elsőként végzett, az lett a győztes.

Az izgalmas döntő után a győztesek nemcsak egy-egy Apple iPad Minit vehettek át jutalomképp, de az is kiderült, mit csinálnak a legintelligensebbek, amikor épp nem a szürkeállományukat dolgoztatják: a Pápáról érkezett Szilvi imád zongorázni, Attila pedig a szűkre szabott szabadidejében legszívesebben olvas, programokat ír és sakkozik. Az idei év legintelligensebb diáklánya még azt is elárulta, hogy az idei döntő könnyebbnek tűnt a számára, mint a tavalyi, aki tehát úgy érzi, hogy idén "majdnem" sikerült jól teljesítenie, az máris kezdheti a szellemi edzéseket a jövő évi versenyre!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.