Evergreen

Ismét Karel Gott lett a csehek csalogánya

A nézői szavazatok alapján évente kiosztott könnyűzenei Cseh Csalogány díjat a férfi énekesek kategóriájában az idén 75 éves, külföldön is ismert és elismert művész szombaton este vette át a prágai nemzeti operában.

2014.11.30 14:18MTI
Fotó: Facebook/Karel Gott

A jubileumi, ötvenedik alkalommal átadott népszerű díjat, amely 1964-től 1992-ig az Arany Csalogány, 1993-tól pedig a Cseh Csalogány nevet viseli, a gyakran "Kelet Sinatrájának" nevezett Gott eddig összesen 39-szer szerezte meg. 1964-ben a férfi kategóriának ő volt az első győztese.

A női énekesek kategóriájában Lucie Bílá vitte el a pálmát, immár 17-szer. A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely jó egy évtizede a legnépszerűbb együttese az országnak.

Interneten és sms-ben 132 ezer ember adta le szavazatát, ami tízezerrel több, mint tavaly.

Karel Gott 44 430 szavazatot kapott, az összes énekes és zenekar közül a legtöbbet, ezért a zsűri neki ítélte a jelképes Abszolút Csalogány díjat is. Ezt is már több mint harminc alkalommal szerezte meg az énekes.

"Az éneklés gyógyít és mindig energiával tölt fel. Néha a műsor kezdetekor alig tudok felmászni a színpadra, de a nézőkből áradó energia következtében a két-háromórás koncert végén már táncolni is tudok" - jelentette ki Gott.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar - immár fél évszázada - koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette. Szülővárosa néhány éve díszpolgárrá választotta, idén Pozsonytól is díszpolgári címet kapott. Václav Klaus volt államfőtől pedig korábban magas állami kitüntetést vehetett át.

Gott kora ellenére rendszeresen fellép, turnézik. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (3,4 millió és 5,65 millió forint közötti összeget) kér, és ezzel az ő gázsija a legmagasabb a cseh énekesek között. Az idei őszi csehországi és szlovákiai megaturnéjára már elővételben több mint százezer ember váltott jegyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.