"Nem minden hajléktalan alkoholista"

Videóblogon a hajléktalan élete: "nagyon valóságos és nyers"

A legtöbben egy hajléktalan láttán azt gondoljuk - igen, még itt, Magyarországon is, de a világ többi tájékán szintén -, hogy biztosan alkoholista és/vagy drogos. Most különleges módon mutatják be az ellenkezőjét.

2014.11.19 18:00ma.hu
Fotó: Quiet Assassins

Humoros próbálkozásnak indult, de aztán más lett belőle: egy elgondolkodtató, helyenként megrázó, máskor inkább vidám, de mindenképp őszinte pillanatokat tartogató videóblogban számol be egy texasi, egészen pontosan Austinban élő hajléktalan a mindennapjairól. Az alapötlet az egyik amerikai humorcsatorna tréfacsinálójától, Joseph Costellótól származott, aki egy kamerát adott a városban élő, csak keresztnevéről ismert Sandy nevű hajléktalannak és megkérdezte, hajlandó lenne-e videós naplót készíteni egy napjáról.

A végeredmény nagyon különlegesre sikeredett. Sandy kíméletlen őszinteséggel mutatja be a nézőknek, milyen érzés, amikor az utcán kell aludni, vagy amikor folyamatosan fázik, és közben megpróbálja eloszlatni azt az előítéletet, mely szerint a hajléktalanok mindannyian alkoholisták vagy drogfüggők, de bármelyik csoportba is tartozzanak, mindenképp maguk tehetnek arról, hogy az utcára kerültek.

Persze ha úgy vesszük, Sandy is felelős azért, hogy most ilyen körülmények közt él, de egészen másképp, mint azt a legtöbben hinnék. A férfi 24 évesen csatlakozott egy vallási közösséghez, mint mondja, az egyike volt azoknak a szektáknak, amelyekből csak akkor lehet kijutni, amikor az ember már teljesen megőrült. "Itt vagyok, egy öreg hajléktalan, de nem azért, mert alkoholista vagyok, nem azért, mert kábítószeres vagyok, nem azért, mert bármilyen problémám lenne, hanem azért, mert csatlakoztam egy templomi közösséghez" - magyarázta a férfi a vlogban.

A számítógépes kutatói végzettséggel rendelkező férfi azt is elárulta, hogy néha elmegy a könyvtárba, ahol az interneten tud olvasgatni, és a Krím-félszigeten történt közelmúltbeli események kapcsán az is kiderült róla, hogy egy időben Moszkvában élt, és oroszul tanult. A videós beszámolót azzal a nézőknek adott jótanáccsal fejezte be, hogy ne engedjék át a lehetőségeiket másoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.