Indonéziában vizsgálják a szüzességet

Ha nem szűz, már rendőrnek se mehet

Nem könnyű az indonéz nők dolga, ha úgy döntenek, rendőrnek állnak: nemcsak a kiképzést kell végigcsinálniuk, de a szüzességüket is meg kell őrizni, amiről felvételkor orvosi vizsgálattal győződnek meg.

2014.11.19 16:00ma.hu

Szüzességi tesztnek kell alávetniük magukat az indonéz rendőrségbe jelentkező nőknek még a kiképzés előtt - derült ki nemrégiben, miután egyre többen jelezték, hogy megalázónak és diszkriminatívnak találják az eljárást. A Human Rights Watch (Emberi Jogi Figyelő) szerint a vizsgálat "fájdalmas és traumatikus", ezért arra kérik az indonéz hatóságokat, hogy töröljék el az egyébként csak nőket érintő gyakorlatot. A férfiaknak nem kell a szüzességükről semmilyen módon tanúbizonyságot adni, bár ennek alighanem az az egyik legfőbb oka, hogy egyébként is nehezen lehetne bizonyítani.

A legtöbb muzulmán országban - mint amilyen Indonézia is - azt mondják, már nem kerül sor a szüzességi vizsgálatokra, ugyanakkor a rendőrségre jelentkezőket a felvételi honlapon mindmáig úgy tájékoztatják, hogy azoknak a nőknek, akik rendőrök szeretnének lenni, meg kell tartaniuk a szüzességüket - adta hírül a Metro című brit lap. A vizsgálat során a nőgyógyász azt vizsgálja, sértetlen-e a szűzhártya, és számos nőt épp maga a vizsgálat nyugtalanítja. Az egyikük azt mondta, attól félt, hogy miután az orvos elvégezte a tesztet, többé már nem lesz szűz. "Nagyon fájt. Az egyik barátnőm még el is ájult, mert... ez tényleg fáj, nagyon fáj!" - mondta.

Ami azt illeti, az országot már korábban is érték bírálatok a rendőrség összetétele miatt, a nemek közti egyenlőségtől ugyanis még igencsak távol állnak, és nemcsak a felvételi procedúra tekintetében: a teljes állománynak mindössze három százalékát teszik ki a nők. A HRW női jogokkal foglalkozó részlegének igazgatója, Nisha Varia nem köntörfalaz: ő egyenesen azt jelentette ki, hogy a jelöltek szüzességének vizsgálata nemcsak diszkriminatív, de tulajdonképp a nemi erőszak egyik formája - olvasható a brit lap beszámolójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.