Több mint 5000 példány pusztult el

Tömeges denevérpusztulás: csak úgy lezuhantak az égből

Elképesztő mértékű denevérpusztulásnak lehettek a tanúi egy ausztrál erdő közelében, ahol most több mint 5000 példány teteme borítja a talajt. A bűzölgő terület fertőzésveszélyt is rejteget.

2014.11.19 08:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Victor Habbick

Szó szerint röptükben pusztultak el és több mint 5000 denevér zuhant holtan egy ausztrál erdő mellett, amikor az Új-Dél-Wales-i Casino környékén extrém magas, 44 fokos hőség söpört végig. A tetemek a nagy kánikulában azonnal oszlásnak indultak, így a környéket most tömény bűz lepi be, de a közegészségügyi hatóság nem emiatt adott ki figyelmeztetést, hanem azért, mert a bomló maradványok rengeteg fertőzést hordozhatnak magukban - számolt be a Daily Mirror.

Ennek ellenére állatszerető emberek tömegei vonultak az erdőbe, hogy vízzel próbálják meg lehűteni azokat a példányokat, amelyek csak megszédültek a nagy hőségtől, de még életben voltak, hideg vizet permeteztek rájuk. Az egyik, nem hivatalos Facebook-bejegyzés szerint - amelyet a mentésben részt vevők egyike tett közzé - nagyjából 450 példányt sikerült megmenteni, de sajnos a többség nem élte túl a hőhullámot. A városi tanács megduplázta a takarítók számát, de néhány területet még így is lezárva kell tartani és az is biztos, hogy a szag még jó ideig meg fogja keseríteni a környéken élők életét.

A szakemberek úgy vélik, a legtöbb túlélő még kölyök, akiknek sikerült hűvösben maradniuk. A mentési munka továbbra is folyamatosan zajlik, az állatgondozók éjjel-nappal felváltva dolgoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.