Felfaljuk a világ kakaókészletét

Ajjaj, nagy a baj: 2020-ra elfogyhat a csokoládé!

Veszélyben a világ kakaóbab-készlete, és ha olyan ütemben növekszik az éves csokifogyasztás, mint az elmúlt néhány évben, akkor 2020-ra elfelejthetjük a csokit - riogatnak a szakértők.

2014.11.18 12:00ma.hu

Drámai vízióval riogatnak a szakemberek: ha nem hagyjuk abba magunktól a csokievést, viharos gyorsasággal fogunk rákényszerülni erre, amikor egész egyszerűen elfogy a világ kakaóbab-készlete. Paradox helyzet állhat tehát elő: ha 2020 után is szeretnénk csokit enni, akkor most ne együnk olyan sokat.

Az egyik svájci székhelyű csokoládégyártó felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy év alatt a kakaó ára 25 százalékkal emelkedett, ami szinte sokkolóan tükrözi a kínálat drasztikus csökkenését. A számítások szerint akár már 2020-ra olyan kakaóhiány alakulhat ki, hogy szó szerint luxuscikk lesz a csoki, de minden más is, amihez kakaóra van szükség - számolt be a Metro című brit lap.

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

A tanulmányt közzétevő svájci cég az előző szezonban 1,7 millió tonna csokoládét adott el, és évről évre több mint tíz százalékkal emelkedett a forgalmuk, ami ugyancsak azt mutatja, hogy olyan sok csokit akarunk megenni, hogy a végén szó szerint felfaljuk a készletet. A hír különösen sokkolóan hat annak fényében, hogy az egyik népszerű csokimárka gyártója pár hete jelentette be, hogy megszünteti a híres csokiérmék készítését, ezzel számos országban kisebbfajta pánik tört ki, mondván, csokiérmék nélkül nincs karácsony se.

Az utóbbi hetekben ráadásul az ebolajárvány is rontott a helyzeten, az egyik legnagyobb kakaóbab-termő térségnek számító Elefántcsontpart ültetvényein a tömeges halálesetek miatt alig maradt munkás, aki leszedje a termést. Az idei karácsonyt persze ez még nem fogja számottevően érinteni, de ki tudja, mit hoz a jövő, ha a tendencia tényleg úgy folytatódik, ahogyan eddig is?!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.