Bénító a falnak énekelni

Rising Star: 9-szer emelkedett fel a fal, kemények a nézők

Voltak kétségeink, amikor kiderült, hogy a tucatnyi zenés tehetségkutató után most egy újabb formátum érkezik, de be kellett látnunk, a Rising Star valóban más. Izgalmakban legalábbis nem volt hiány.

2014.11.10 08:00ma.hu

Kissé vegyes érzésekkel vártuk a Rising Star című vadonatúj tehetségkutatót, hisz Dunát lehetne rekeszteni már nemcsak a felfedezésre váró önjelölt tehetségekkel, de az őket kereső műsorokkal is. Aztán amikor megláttuk a Rising Star első két meghallgatását, még mindig nem igazán tudhattuk, mitől lesz ez más, mint a többi. Na jó, az persze máris látható különbség volt, hogy egy többé-kevésbé steril stúdió vagy egy színpad helyett a zsűri itt egy barátságos kis padlásszobában találkozik először a versenyzőkkel, és az is új színt jelentett, hogy itt nem okozott meglepetést, amikor a zsűri tagjai nemcsak táncra perdültek a meghallgatás során, de néha leheveredtek egy kanapéra, máskor kávét főztek, míg a versenyző énekelt, és még egy kis szunyókálás is belefért, bár ez utóbbi azért már erősen a "határeset" kategóriába esik.

Szóval voltak újdonságok, de azt még mindig nem tudtuk, milyen lesz, amikor az énekeseknek élesben kell számot adni a tudásukról. Pontosabban tudtuk, hisz az nem volt titok, hogy egy falnak kell énekelniük, ami aztán vagy felemelkedik, vagy nem, de azt, hogy ez mennyire lesz izgalmas, azt legfeljebb azok sejthették, akik látták már a Rising Star külföldi adásait. Aztán vasárnap este végre elrajtolt az élő show, és kiderült, mitől is más ez az egész. Elsősorban attól, hogy a műsornak nem az teszi ki az 50 százalékát, hogy "szavazzanak, küldjenek SMS-t, telefonáljanak, emelt díjas, de hát ennyit igazán megérdemelnek a versenyzők!"

A továbbjutás pillanata (Fotó: TV2)

Aztán más volt attól is, hogy nem kellett órákat várnia a legelsőként színpadra lépő énekesnek sem arra, hogy megtudja, vajon tovább jutott-e. Ennek egyébként is megvan az a veszélye, hogy az első versenyző vagy nagyon hátrányba kerül, mert a szavazás véghajrájában már senki nem emlékszik arra, hogy mit is énekelt és hogyan, vagy nagyon nagy előnybe kerül, mert aki tényleg az aznapi teljesítményt akarja értékelni, annak több ideje van egy shownyitó produkció esetén telefont nyomkodni, mint a szavazás vége előtt 20 perccel megjelenő énekesnél. Itt mindenkinek 2,5 perce van, hogy bizonyítson, és csak az a 3 perc, mikor éppen énekel - se előtte, se utána.

Hát legfőképp ettől lett más az egész hangulat. Pörgős volt, folyamatosan látni lehetett, hol állnak a szavazatok, és a döntés egyértelmű volt: a dal végére vagy felemelkedett a fal, vagy nem - miközben az is kiderült, hogyan hat az énekteljesítményre az, amikor az ember tényleg csak egy óriási kivetítőt lát, és ő maga is tisztában van azzal, hogyan szaporodnak a falon megjelenő profilképek, amik a szavazat állását is mutatják. Nos, ez utóbbi nem ritkán ördögi körbe taszította a versenyzőket, a lassan szaporodó képek érthetően frusztráló hatásúak lehetnek, amitől persze az énekes még rosszabbul énekel... - és így nem volt kérdéses a kiesés. De fordítva is igaz: amikor azt látta valaki, hogy jó, amit csinál, az ösztönzően hatott és egyre lelkesebbé vált az éneklés.

Mire véget ért a 2,5 órás első élő show, kilenc alkalommal emelkedett fel a fal, a nézők szavazatai mellett a négy zsűritag - Mező Misi, Feke Pál, Pásztor Anna és Kerényi Miklós Gábor (KERO) - 7-7 százalékkal járultak hozzá az esetleges továbbjutáshoz, már akinél ők is úgy látták jónak. A második fordulóba a pink hajú Szabó Anita, a szinkronúszó Kovács Gyopár, a forró latin dallamokkal érkezett Benny és Michel, a "zuhanyzós" Fehérvári Gábor Alfréd, a nemcsak apja babérjaival ékeskedő Takács Máté jutott tovább, de találkozhatunk Udvarias Annával, aki az anyai energiáit is felhasználta, a hamarosan kétszeres apukává váló Ádám Krisztiánnal, aki Kökény Attilát is meglepte az éneklésével, és Mráz Anita előtt még Fórizs Olivér is elég szavazatot kapott a továbbjutáshoz, ő egyébként azért külön érdekes, mert az Instagrammon keresztül jutott be egyenesen az élő show-ba.

Az est a hétfőn születésnapos KERO köszöntésével ért véget, aki pedig csak ezek után kapott kedvet a jelentkezéshez, az előtt is nyitva állnak a kapuk, jövő vasárnap közvetlen az élő show előtt még egy újabb válogatás lesz Budapest egyik bevásárlóközpontjában, ahonnan egyvalakit egyenesen a műsor stúdiójába visznek, szóval lesznek itt még izgalmas pillanatok, biztosak lehetünk benne!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.