Bunker

Mussolini feltárt üregére nem sokan kíváncsiak

Restaurálták és megnyitották a nagyközönség előtt a Benito Mussolini (1883-1945) bunkerjét, amely egykori római villája alatt húzódik. A földalatti termek megtekintésére egyelőre nincs nagy igény.

2014.10.31 22:30MTI
Fotó: You Tube screenshot / Meridiana Notizie

Lépcsők, labirintusszerű folyosók, kisebb-nagyobb termek, páncélajtók követik egymást a nyolcvan négyzetméteres Mussolini-bunkerben. Az egykori berendezésből megmaradt egy ventilátor, néhány szék, egy asztal és egy korabeli fali telefon is. A bunkernek menedéket kellett volna biztosítania gáztámadással szemben is, de a restaurátorok szerint egyáltalán nem volt "atombiztos". Mussolini bunkerja inkább látványként szolgált, szükség esetén nem nyújtott volna elegendő védelmet.

A földalatti menedéket az olasz fasizmus vezére 1942-1943-ban építtette magának és családjának azután, hogy a szövetségesek bombázták Torinó, Milánó és Genova városát is. A bunker a Rómából kivezető Nomentana út menti Torlonia-villa alatt található. A Torlonia hercegi család villájában élt Benito Mussolini és családja 1925-1943 között. Mussolini először a hatalmas parkkal övezett villa kertjében levő borospincében építtetett magának óvóhelyet, de mivel ezt alkalmatlannak találta, újabb bunkert ásatott a parkban levő tó alatt harminc méteres mélységben. A bunker bejáratát növényzettel fedték el.

Benito Mussolini Róma 1943-as bombázását követően elhagyta az olasz fővárost, először az északi Milánóba ment, majd a Comói-tó irányában igyekezett elhagyni Olaszországot, amikor egy olasz partizáncsoport elfogta és kivégezte.

A bunker helyreállítása során egy Krisztus előtti második századi római villát is találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.