2,25 millió dollárt kap az elhunyt családja

Halálra sütötték a cellában a hajléktalant - most fizethet a város

2,25 millió dollár kártérítést ítélt meg a New York-i bíróság egy olyan férfi családjának, akit a börtön egyik magánzárkájába csuktak, és az ott lévő magas hőségtől lényegében megsült.

2014.10.31 20:00ma.hu

2 millió 250 ezer dollár kártérítés kifizetését vállalta New York, miután a bíróság kimondta, hogy egyértelműen a börtönőrök mulasztása okozta idén februárban a hajléktalanként magánzárkába dugott Jerome Murdough kínhalálát. Az 56 éves egykori tengerészgyalogos holttestére február 15-én, nem egész egy héttel a letartóztatása után találtak rá a cellájában az ágya lábánál, ahol hatalmas tócsa hányásban és vérben feküdt - áll a bírósági jelentésben. A halottkém megállapította, hogy a férfi testének belső, a sejteknél mérhető hőmérséklete 38 fok volt, ami azt jelenti, hogy a férfi lényegében "halálra sült".

Miután a boncolási jelentést az illetékes minisztérium is elismerte, a férfi családja úgy döntött, kártérítési pert indít, melynek végén 25 millió dollárra számítottak. "Letartóztatták őt és börtönbe vitték, hogy meghaljon" - mondta az áldozat 75 éves édesanyja, Alma Murdough. "Elment Rikers Islandre, és egy héttel később meghalt. Ez felháborító!"

Fotó: freedigitalphotos.net/sakhorn38

A férfi halála miatt egy börtönőrt lefokoztak, két beosztottja pedig fegyelmit kapott, valamint azt a tisztet, akinek Murdough állapotát kellett volna rendszeresen ellenőriznie, de ezt elmulasztotta, egy hónapra felfüggesztették a munkájából. Később kiderült, hogy a börtön vezetői tudtak arról, hogy a férfi cellájában szokatlanul magas a hőmérséklet, épp Murdough halála előtt egy nappal rendelték meg a javítást, de mivel az hétvégére esett, a karbantartó február 18-ra halasztotta a munkát. Az augusztusban elkészült halottkémi jelentésben egyértelműen kimondta a szakértő, hogy a hipertermia a környezet magas hőmérséklete miatt következett be, a halált viszont balesetként kezelték.

A férfi ráadásul bipoláris zavarban és skizofréniában szenvedett, emiatt olyan antipszichotikus gyógyszereket szedett, amelyek fokozottan érzékennyé tették őt a melegre. A tragédiát követően az ügyvédek kezdeményezték a Rikers Island börtönében a magánzárkák gyakorlatának befejezését. A sors szomorú iróniája egyébként az, hogy Murdough-t a rendőrök azért tartóztatták le, mert a hideg februári éjszakában a város egyik lakótelepén egy lépcsőházban próbált némiképp felmelegedni - számolt be a NY Daily News című internetes lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.