Elhalasztotta a kegyes halált a beteg nő

"Meg fogok halni, de nem november 1-jén"

Amikor áprilisban az orvosok felfedezték az agydaganatát, azt mondták, legfeljebb fél éve van hátra. Bár ő maga döntheti el, mikor lesz vége, most mégis azt mondja, elhalasztja az eredeti tervet.

2014.10.30 20:00ma.hu

"Még mindig elég öröm ér" - jelentette ki Brittany Maynard, aki ezért úgy döntött, hogy elhalasztja a november 1-jére tervezett halálát. A 29 éves oregoni nő ugyanis élni kíván azzal a lehetőséggel, amelyet Amerikában is csupán öt államban engedélyeznek: halálos betegként felírhatják neki azt a gyógyszert, amellyel méltósággal vehet búcsút az élettől. A fiatal, alig egy évvel ezelőtt megházasodott nőnek ugyanis áprilisban azt mondták az orvosok, hogy talán fél éve van még hátra, de annál nem sokkal több.

Brittanynek agydaganata van, idén januárban mondták meg neki, hogy IV. stádiumú, úgynevezett glioblastoma multiforme típusú tumor fejlődik az agyában, ami az egyik legagresszívebb daganatfajta, igen gyorsan növekszik és szinte alig reagál a kezelésekre, vagyis a halált legfeljebb késleltetni lehet, de elkerülni semmiképp. Három hónappal később, áprilisban már azt is megjósolták, hogy mennyi időre tervezhet. A nő csak pár hónappal a végzetes hír közlése előtt ment férjhez szerelméhez, ám a közös jövő helyett immár csak azt tervezgetheti, hogy mikor fogja bevenni a halált hozó gyógyszereket.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Nem sokkal ezelőtt egy videóüzenetben azt mondta, november 1-jét tűzi ki a nagy napnak, de most mégis úgy döntött, hogy bár továbbra is a méltóságos halált választja, az nem szombaton fog megtörténni. "Úgy érzem, még egész jól vagyok és még mindig elég öröm ér, még mindig eleget nevetek és mosolygok a családommal és a barátaimmal, ezért nem úgy tűnik, hogy most van itt az idő. De el fog jönni, mert egyre betegebbnek érzem magam. Bármelyik héten megtörténhet" - mondta a legújabb, szerdán közzétett videójában.

"A legrosszabb, ami történhet velem, hogy túl sokáig várok. Megpróbálok megragadni minden napot, de az önálló döntéseimtől már megfosztott a rák természete" - fogalmazott, miközben elismerte, hogy állapota valóban drasztikusan romlik. Az utóbbi időben már naponta két rohamot is átél, ilyenkor még a férje nevét sem tudja megmondani. A legriasztóbb talán az, hogy ránézésre Brittany nem is tűnik betegnek, hisz külsőre olyan, mint bármelyik 29 éves fiatalasszony. Csakhogy a rohamai után még beszélni sem tud.

Édesanyja, Debbie azt mondta, bárhogy is dönt a lánya, ő mindenképp mellette fog állni. Brittany és férje, Dan a legutóbbi hétvégét a Grand Canyon arizonai oldalán töltötték, ez volt az asszony bakancslistáján az utolsó tétel. A házaspár néhány hónappal ezelőtt költözött San Franciscóból Portlandbe, hogy kihasználhassa az Oregonban engedélyezett önkéntes eutanáziát. Erre egyébként még Vermontban, Montanában, Washington államban és Új-Mexikóban van lehetőség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.