Az amputálás után is veszélyben az élete

Borzalom: elrothadt a lába a kígyómarás miatt

Előbb elsorvadtak az izmai, aztán elfeketedve rothadt szét a fiatal lány lába, amit most amputálni kell, de az orvosok szerint még így sem biztos, hogy túléli a kígyómarás következményeit.

2014.10.28 20:00ma.hu

Megdöbbentő és egyben elborzasztó képek jelentek meg egy 13 éves lányról, akinek a lábát amputálni kell egy kígyómarás miatt, de a mérgezés aligha ér itt véget és az orvosok azt mondják, még így is belehalhat a lány a fertőzésbe. A meg nem nevezett tinédzsernek az alsó lábszára teljesen elfeketedett, ahogy a méreg miatt elrothadtak a szövetek, az izmai pedig a teste többi részében is folyamatosan sorvadnak el.

Fotó: Instagram (Figyelem, a képre kattintva egyes olvasóinkat felkavarhatja a látvány!)

A lány a venezuelai bennszülött törzsek egyikének a tagja, és amikor a kígyó megmarta, akkor a hagyományaiknak megfelelően egy törzsi gyógyítóhoz vitték őt, nem pedig orvoshoz, ennek következtében nem ellenmérget kapott a kígyó mérgének semlegesítésére, hanem egyszerűen csak antibiotikummal kezdték kezelni a gyulladást. Mire egy hónappal később orvoshoz került a lány, a szervezetében a méreg már olyan súlyos rombolást okozott, hogy a lábát nem lehet megmenteni, de a liverpooli Dr. Arun Ghosh a képeket látva azt nyilatkozta a Daily Mail című brit lapnak, hogy még a végtag levágása után sem biztos, hogy a beteg életben marad.

Az elfeketedett láb ugyanis egyértelműen rhabdomyolysis nevű izomszöveti elhalásra utal, ami nemcsak az egész test összes izomszövetére kiterjedhet, de a vesét is súlyosan károsíthatja, ami halálhoz vezet. "A kígyómérgek rendkívül bonyolult összetételűek, és attól függnek, hogy melyik kígyófajról van szó" - magyarázta az orvos. A lány jobb lába is feltűnően vékony, ezért szinte biztos, hogy előbb vagy utóbb az is elhal. Ha megkapta volna időben az ellenmérget, az abban lévő véralvadásért felelős szer megelőzhette volna, hogy a kígyó mérge az egész testében elterjedjen - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.