Éget, mint a tűz, és nincs rá ellenszer

Ismeri a világ legerősebb paprikáját? Még a látványa is pokoli!

Vakmerő kísérletre vállalkozott egy fiatal srác, és aligha ismétli meg valaha, miután a legpokolibb kínokat élte át a világ legerősebbnek tartott paprikájának szétrágása után.

2014.10.28 12:00ma.hu

A kapszaicin az a vegyület, ami a paprikák csípősségét adja, mértékét pedig a Scoville-skála mutatja meg. Egy átlagos magyar erős zöldpaprika például 1500-2500 pontot kap a skála szerint, a nyers tabasco legfeljebb 5000 pontos, és a nálunk is igen kedvelt, bár általában már csak a bátrabbaknak ajánlott habanero szósz is mindössze 7-8000 pontot kapott a csípősségi skálán (feldolgozott állapotban minden paprika kevésbé csíp). Ezek után el lehet képzelni, mit tudhat egy nyers chilei habanero, ami termesztési helytől függően 100-350 ezer ponttal áll a Scoville-skálának még mindig csak a középmezőnyében - és ha ezt megszorozzuk minimum hárommal, akkor máris ott vagyunk a Naga Jolokia nevű, vagy ismertebb nevén ghost chili nevű rémségnél, amit minden túlzás nélkül nevezhetünk gasztronómiai fegyvernek.

Fotó: YouTube

Ez az, amiből minden bizonnyal egyetlen darab is bőven elég lenne, hogy egy kisebbfajta tömeg számára főzött bográcsgulyást vagy halászlét kellemesen pikánssá tegyen, és ez az, amit egy vakmerő fiatal - akiről csak a becenevét tudjuk, Lpknathan - csak úgy magában kényelmesen elrágcsált. A célja nem volt más, mint kipróbálni, mit érez a paprika fogyasztása után, ám a reakcióit elnézve aligha vállalkozik mégegyszer hasonlóra.

A férfi reakcióit egy barátja vette videóra, és bizony vannak olyan pillanatok, amikor komolyan elgondolkozunk azon, hogy talán ideje lenne a kamerát letennie és inkább orvost hívnia. Lpknathan az első másodpercekben még rezzenéstelen tekintettel rágja a nem is egy, hanem mindjárt két darab ghost chilit, aztán az ízlelőbimbói hirtelen felrobbannak és a fiatalember úgy néz ki, mintha idegmérget adtak volna be neki. A valóság nem is áll messze ettől, a brutális csípősség hatására mindene remeg, a szája lebénul, alig bír beszélni, és bár egy darabig igyekszik tartani magát, végül felkapja a mellette álló tejesflakont és azzal igyekszik csillapítani a pokol tüzeként égető kínokat.

Jótanácsként pedig csupán annyit írt a néhány napja feltöltött videója alá: csak egy barát felügyelete alatt egyen ilyet bárki, de mi inkább azt mondanánk, hogy a legjobb, ha beérjük a nézésével és nem kóstolgatjuk, főleg ekkora mennyiségben nem. Már csak azért se, mert az már a videóból sem derül ki, hogy "másodjára" mennyire csíp...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.