"Apám mindig is szerette a tűzijátékot"

Tűzijátékkal lőtték ki a családapa hamvait

Van, aki egy urnában őrizgeti a szekrényen. Van, aki a tengerbe szórja bele, mások olyan helyen hintik szét, ahol az elhunyt szeretett lenni. De most először lőtték ki tűzijátékként egy elhunyt hamvait.

2014.10.25 20:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/foto76

Egy Missouriban élő temetkezési vállalat vezetője tűzijátékkal küldte szét az égben a hat éve elhunyt édesapja hamvait, elsőként az államban, de úgy tervezik, hogy ezt a szolgáltatást is bevezetik a jövőben választható temetési módok közé. A Greenlawn Temetkezési Vállalat vezetője, Jim Carver azt mondja, James Carver mindig is rajongott a tűzijátékért, ezért döntött az egyelőre talán szokatlannak tűnő, de a remények szerint hamarosan népszerűvé váló új "temetési mód" bevezetése mellett.

Az elhunyt családja egy nyolc percen át tartó látványos show keretén belül búcsúztatták a néhai szerettüket. Többen azt mondták Carvernek, hogy ez volt a legszebb dolog, amit valaha láttak, másoknak azonban még szokniuk kell a rendhagyó búcsúztatást. Az viszont biztos, hogy egy család máris úgy döntött, az elhunyt hozzátartozójuk halálának első éves évfordulója alkalmából ők is tűzijátékot csinálnak a halottból és emlékművet hoznak létre a tiszteletére.

A Greenlawn Tűzijáték Emlékművet több minőségben lehet megrendelni, a legolcsóbb mindössze 300 dollárba (kb. 72 ezer dollár) kerül és a Szenzációs Ünnep névre hallgat, a Végső Búcsúért azonban akár 8-10 ezer dollárt is fizethetnek a tehetősebb rokonok - jelentette a The Springfield News-Leader című lap.

"Mindig azt keressük, hogyan tudjuk segíteni a családokat, hogy az emlékeket életben tartsuk" - magyarázta Carver. "Számomra minden család más annak megfelelően, hogy hogyan akarják megadni a tiszteletet vagy ünnepelni az életüket." A vállalkozó úgy gondolja, a tűzijáték nagy népszerűséget fog elérni nyáron, amikor a családok különféle eseményeket tartanak, és annak részeként a hamvakat például egy tó fölött robbantják majd fel. "Azt hiszem, meg kell tanulnunk, hogy a hagyományoktól ideje búcsút venni. A családok azt mondják, valami mást akarnak" - fogalmazott a temetkezési vállalat vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.