Összekeverte a csiperkével

Halállal végződött a romantikus vacsora: gyilkos galócát főzött a nő

Amikor az erdőben rátalált a gombára, azt hitte az asszony, hogy közönséges csiperkét talált, és boldogan főzte meg a vacsorát magának és férjének. Másnap reggel belehalt.

2014.10.24 20:00ma.hu

Csak egy romantikus vacsorával akarta meglepni a férjét, ám néhány órával később belehalt a gyilkos galóca mérgezésébe az asszony, aki saját maga gyűjtötte az étel alapanyagát a spanyol Gerona menti erdőben. Az 56 éves nő a sajtóhírek szerint délután még lelkesen szedegette a gombát, amiről azt hitte, hogy közönséges csiperke, de sem ő, sem pedig férje nem ismerte fel, hogy valójában az egyik legmérgezőbb fajta rotyog a fazékban.

Fotó: Wikipedia

A házaspár jóízűen belakmározott az ételből, az első tünetek csak másnap reggel jelentkeztek, ám akkor már késő volt. Alig négy órával a kórházi felvételt követően a feleség többszörös szervi elégtelenség miatt életét vesztette, férje pedig szintén súlyos állapotban került az orvosok kezei közé, de őt sikerült stabilizálni és úgy tűnik, már túlvan a közvetlen életveszélyen - számolt be a Daily Mirror.

A gyilkos galócát nagyon könnyű összetéveszteni az ártalmatlan, ehető gombafajokkal, legfőképp a csiperkével. Fontos jellemző azonban, hogy a kalapja enyhén zöldes árnyalatú, a lemezkék pedig fehérek, ellentétben a csiperke jellegzetes barnaságával. Fogyasztása végzetes károsodást okozhat a májban és a vesében, és elég egyetlen uncia - 3 dekagramm - belőle, hogy megöljön egy felnőtt embert. A méreganyagok a főzés során sem bomlanak le, íze és illata pedig annyira kellemes, hogy akik elfogyasztják, sokszor csak akkor jönnek rá, hogy mérgező gombát ettek, amikor már késő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.