Tabukat döntöget a Terápia

Péterfy Bori: "Senki sem szólhat bele, mit tegyen egy nő a testével"

Két kérdés, amely rengeteg embert érint, mégis nagyon keveset beszélünk róla: az abortusz és a rák a mai napig tabu a társadalomban. Most ezeket döntögeti a sorozat, amelyben Péterfy Bori is játszik.

2014.10.18 21:00ma.hu

Az abortusz és a rák a mai napig tabu a társadalomban, a pszichológus díványán azonban nincsenek tabuk, így a Terápia című sorozat is nyíltan foglalkozik a témával. Péterfy Bori és Kurta Niké karakterei megjárják a poklot, a két színésznő őszintén beszél a sokakat foglalkoztató kérdésekről. A Péterfy Bori által alakított Pillner Orsolya sikeres és magabiztos ügyvédnő, aki azonban súlyos magánéleti válsággal küszködik.

Orsolya úgy érzi, egy rossz döntés miatt félresiklott az élete. Fiatal korában azzal kereste fel a pszichológust, hogy megtartson-e egy megfogant gyermeket. Most pedig azzal vádolja Dargayt, hogy az ő tanácsára vetette el a magzatot. Ennek a hibás döntésnek a rovására írja azt is, hogy azóta sem lett anya belőle” – mondta el a színésznő, aki határozott véleménnyel bír az abortuszról.

Azt gondolom, hogy Magyarországon a szegénység, a tudatlanság és a felvilágosítás nélkül folytatott szexuális élet felelős a sok abortuszért. Tőlünk nyugatabbra, például Hollandiában szabad szellemű a szexuális nevelés, őszintén és szókimondóan beszélnek a szexualitásról, ezért ott sokkal kevesebb a nem kívánt terhesség. Véleményem szerint az adott nőn kívül senki sem szólhat bele, hogy mit kezdjen a saját testével: az ő választása, hogy megtartson-e egy gyermeket. Mióta édesanya lettem és végigkövettem egy magzat fejlődését, nagyon megvisel az abortusz gondolata, ezért egyetértek a magzatvédőkkel... azonban nehéz válaszolni a kérdésre: inkább jöjjön a világra úgy egy gyermek, hogy nem is akarják, nem várják, talán még bántják is, vagy meg se szülessen?” – tette fel a kérdést Péterfy Bori.

Fotó: Redlemon

A Terápia második évadában nem csak Orsolya, hanem a Kurta Niké által alakított Virág is súlyos titkot őriz: fiatal kora ellenére halálos betegséggel küzd.

Virágnál limfomát diagnosztizálnak az orvosok, ő azonban sokáig nem hajlandó tudomást venni a betegségéről. Reakcióját szélsőséges ingadozások jellemzik: egyszer úgy gondolja, semmi baja sincs, máskor meggyőződése, hogy soha többé nem fog meggyógyulni. Andrásnak egy vita hevében azt vágja a fejéhez, hogy kész elengedni az életét” – árulta el Kurta Niké, a Virágot alakító színésznő.

A fiatal színésznő maga is érzett már erős szorongást, ez azonban meg sem közelíti azt a súlyos terhet, amellyel karakterének nap mint nap szembe kell néznie.

Minden embernek vannak szorongós pillanatai, én is voltam már olyan helyzetben, amikor nehezen tudtam elképzelni, mi a következő lépés. Ugyanakkor fel sem tudom fogni Virág betegségének a súlyát, ez a lány minden nap a halállal néz szembe. Azt gondolom, ilyen helyzetben korábban én is hasonlóan viselkedtem volna: nem hiszem, hogy tudtam volna kommunikálni, vagy megosztani mással a kétségeimet, talán én is feladtam volna... Virág történetének megismeréséből sokat tanultam, érdekes volt látni ahogy végigjárta ezt az utat” – mesélte Kurta Niké.

A Terápia második évadát a magyar mozicsatornán követhetik figyelemmel október 27-től.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.