Drágaszág

Izrael kiakadt az olcsó berlini csokipuding miatt

Izraelben súlyos elégedetlenségi hullámot váltott ki egy Berlinbe emigrált ismeretlen fiatalember bolti számlája, amely bizonyítja, hogy Izraelben legalább háromszor annyit kell fizetni a csokipudingért.

2014.10.16 18:48MTI
Fotó: Facebook/Ma Koreh

A kis doboz népszerű izraeli csokipuding, a „milki” mintegy 3 sékelbe (180 forintba) kerül Izraelben, miközben egy hasonló termékért a német fogyasztó kevesebb mint a harmadát fizeti, noha a jövedelmek körülbelül azonos szinten vannak a két országban - derült ki a Facebook közösségi oldalon közzétett berlini számlából.

A drágaság és a magas lakásárak miatt három évvel ezelőtt tömegmozgalom tört ki Tel-Avivban, az akkori több százezres tüntetéseket a túró magas ára indította el, amelyet előtte sokfelé 8 sékelért (480 forintért) árultak. Ennek a terméknek a fogyasztói ára a tiltakozás óta nem haladja meg a 6 sékelt (360 forint) a boltokban.

Három éve a „túróforradalom” nyomán Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy bizottságot kért fel a drágaság elleni harcra, a megélhetési költségek csökkenéséhez vezető lépések felvázolására, de a kormány a „Trahtenberg-bizottság” ajánlásai közül szinte semmit sem valósított meg. Tovább emelkedtek az élelmiszerárak, és csak az utóbbi évben mintegy 10 százalékkal tovább nőttek a lakásárak is.

Matan Hodorov, a 10-es tévécsatorna gazdasági riportere egy friss felmérés alapján azt közölte, hogy az utóbbi évben Izrael lakosságának mintegy fele gondolkodott el a drágaság miatt az ország elhagyásán, és körülbelül ugyanennyien vélik úgy, hogy teljesen kudarcot vallott a három évvel ezelőtti tömegmozgalom.

A Facebookon az „Olim LöBerlin” (felmenni Berlinbe) oldalt több mint 17 ezren lájkolták, noha az provokatív módon nem a „költözni”, hanem a csak az izraeli bevándorlásra használt „felmenni” igét használta. Viszont amikor néhány napja Tel-Avivba tüntetésre hívták a német bevándorló vízumot igénylőket, csak néhány tucat fiatal jelent meg: a holokauszt és a náci Németország történelmi emlékezete a külföldre és különösen a Németországba költözést nagyban akadályozza.

A 10-es csatornának nyilatkozó berlini illetékes örömét fejezte ki az Izraelből érkező fiatalok miatt, mert országa iránti bizalmuk, Berlinbe településük szerinte azt bizonyítja, hogy Németország sikeresen nézett szembe náci múltjával, s ezt a zsidó fiatalok elismerik. Berlinben a lakosság elöregedése miatt is szívesen látják a jól képzett izraelieket, különösen az informatikai szektor szakembereit.

A rendkívül magas izraeli megélhetési költségek, a középosztály lecsúszása, a gazdagok és szegények közti jövedelmi olló kinyílása elleni közfelháborodás sem okoz egyelőre tömeges kivándorlást Izraelből, sőt, a Háárec című újság statisztikája szerint a zsidó állam történetében még soha nem hagyták el olyan kevesen az országot, mint az utóbbi években. Európai viszonylatban különösen pozitív az izraeli mérleg. A muzulmán fenyegetettség miatt megnövekedett a félmillió francia zsidó kivándorlási kedve, Franciaországból idén rekordszámban költöznek Izraelbe.

A három évvel ezelőtti elégedetlenségi mozgalom után politikai szerephez jutott Jair Lapid pénzügyminiszter is kénytelen volt megszólalni a "milkiforradalom" ügyében. Rokonszenvét fejezte ki a tiltakozók ügyével, de módszereik szerinte hibásak, mert cionistaként úgy véli, hogy a zsidóknak Izraelben kell élniük. "A megélhetési költségek ügye nem az egyetlen kérdés annak eldöntéséhez, hol, miféle értékek szerint éljen valaki" - mondta a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.