Sötétben minden nehezebb

Tudnál vakon bízni? Igazán?

Nem mindennapi próbatétel alá vetették a sztárokat: a Fehér Bot Napja alkalmából bekötött szemmel kellett tájékozódniuk egy nappaliban, és néhány teljesen hétköznapi feladatot kellett megoldaniuk.

Vakon tapogatóztak sztárjaink a Fehér Bot Napján >>> KATT! képgaléria

2014.10.16 16:00ma.hu

Vajon miként éli hétköznapjait egy látássérült ember? Hogyan oldja meg a látók számára teljesen természetes szituációkat, mint például a televízió távirányítójának kezelése, a teafőzés vagy éppen a porszívózás? Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci a Fehér Bot Napja alkalmából vállalkozott arra, hogy megtapasztalja, milyen az, amikor látás nélkül kell helyt állni egy-egy mindennapi helyzetben.

Cseh Laci a vízben nem ismer akadályokat, a Láthatatlan Kiállítás eseményén, bekötött szemmel azonban megküzdött a feladatokkal. „Volt már olyan, hogy sötétített szemüvegben úsztam a medencében, ami kemény feladat volt, de a mostani kihívások nehezebbek voltak – a porszívózás például nem igazán ment, maradt is kosz rendesen a padlón” – mondta nevetve világbajnok úszónk.

A porszívózással meggyűlt a baja Szabó Győzőnek is. „Szó szerint megizzadtam! Minden sokkal megerőltetőbb bekötött szemmel, és azt is tudom, milyen nehéz lehet így élni, ugyanis 20-30%-os hallássérülésem van, ami néha hátráltat a mindennapokban” – mondta el a színész, aki korábban egy szerepében vak embert játszott. „Emiatt sokáig jártam a Vakok Állami Intézetébe egy sráchoz, hogy minél hitelesebb alakítást nyújtsak.

Fotó: Redlemon (A galériához KATT a képre!)

A nők valamivel jobban teljesítettek a feladatokban: Péterfy Bori magabiztosan vágott bele az interaktív nappali láthatatlan kihívásaiba, és a Jóban Rosszban színésznőe, Fábián Anita is egyre ügyesebben végezte el a hétköznapi teendőket. „Imádok szemlélődni és gyönyörködni a világban, el sem tudom képzelni, milyen lehet ezen képesség nélkül élni. A látássérült segítőim sok pozitív energiát adtak át nekem, ők remekül veszik a mindennapi akadályokat. Kislányomat, Pipit már kis kora óta próbálom arra nevelni, hogy ne féljen a sötétben, így néha kivilágítatlan szobában bohóckodunk együtt.

A Fehér Bot Napja alkalmából szervezett eseményen egy magyar fejlesztésű hiánypótló eszköz, az Aurora is bemutatkozott. A csuklóra illeszthető eszközt néhány fiatal egyetemista tervezte, és bár még mindig csak a tesztelési szakasznál tartanak, minden esély megvan rá, hogy hamarosan ez az eszköz is úgy tartozzon a vakok hétköznapjaihoz, mint ma a fehér bot. A könnyű szerkezet infrasugarakat bocsát ki, ezekkel pásztázza a környezetet, és finom rezgéssel jelzi, ha négy méteren belül valamilyen akadály kerül a vak útjába.

"A fehér bottal csak a talaj közelében tudnak a vakok tájékozódni, de számtalan olyan helyzet adódik, amikor az akadály magasabban van, például az utcán bármikor nekisétálhat egy vak egy teherautó platójának, mert a bot épp a kerekek közötti üres részt tapogatja ki, vagy balesetveszélyes lehet egy alacsonyabban belógó faág is. Ez az új szerkezet épp az ilyen helyzeteket küszöböli ki, jelenleg még apróbb finomításokat kell végeznünk rajta, de remélhetőleg hamarosan elindulhat a tömeggyártás is" – mondta el Menyhárt Hunor, az Aurora egyik fejlesztője a ma.hu kérdésére.

Hogy milyen lehetett a hírességeknek látásuktól megfosztva megbirkózni az akadályokkal, azt bárki megtapasztalhatja, aki ellátogat a Láthatatlan Kiállítás programjaira – ott ráadásul nem bekötött szemmel, hanem teljes sötétségben próbálhatja ki magát minden érdeklődő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.