23 vádlott áll a bíróság előtt

Boszorkányokat égettek, heten haltak meg a babona miatt

Boszorkánysággal vádoltak meg, ezért megtámadtak és halálra égettek hét embert egy afrikai faluban, ahol mindmáig elevenen élnek a babonás félelmek. Most 23 embert állítanak bíróság elé.

2014.10.16 12:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Danilo Rizzuti

Machetékkel támadtak rá hét feltételezett boszorkányra, mielőtt megégette őket a tömeg az afrikai Tanzániában, Murufiti faluban. A 23, gyilkossággal vádolt elkövető Jafari Mohamed rendőrfőnök szerint hagyományos gyógyítókra és boszorkánydoktorokra támadt, az áldozatok közül öten 60 év felettiek voltak, ketten pedig a 40-es éveikben jártak.

"Amikor hazatértem este, anyámat a háztól 10 méterre fekve találtam, apám teste pedig a leégett házban volt" - mesélte Josephat John, az egyik falubeli. "Bíróság előtt fognak állni, hogy szembenézzenek a gyilkosság miatti büntetésükkel" - tette hozzá a férfi, az elkövetőkre utalva.

Tanzánia számos részén máig nagyon erősen tartják magukat a különféle hiedelmek, és sokan a boszorkányságot okolják az olyan szerencsétlenségekért, mint a meddőség, a szegénység vagy az üzleti életben megjelenő kudarcok. Az országban működő emberi jogi aktivisták becslése szerint több mint 500 "boszorkányt" - sokan közülük idős nők vagy albínók - lincselnek meg minden évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.