Ha így megy tovább, betelik a temető

Emeletes temetőt terveznek: túl sok lesz a halott

Helytakarékossági okokból emeletes - bár értelemszerűen a földbe süllyesztve, lefelé nyúló - temetőt terveznek egy angliai városban, a jelenlegi sírhelyek ugyanis vészesen fogynak.

2014.10.09 20:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Túlzsúfoltsággal küzd az angliai Somerset egyik temetője, így a városi tanács fontolóra vette, hogy a még szabadon álló 70 sírhelyes területre egy süllyesztett emeletes temetőt "építenek". A technológiát jelenleg egyetlen cég biztosítja az Egyesült Királyságban, a rendszer lényege pedig az, hogy a szokottnál mélyebb - sokkal mélyebb! - gödröket ásnának, és szükség esetén akár négy koporsót is tehetnének egymás tetejére. A város népességét és a lakók korát elnézve a tanács úgy számolja, hogy legfeljebb 15 évig tud még a temető újabb halottakat befogadni. Ha viszont az új rendszert kiépítik, akkor a temető "élettartamát" legalább 40 évvel ki lehetne tolni - számolták ki a tervezők.

Tony Jay jegyző szerint természetesen felmerült az a variáció is, hogy a város a település szélén újabb földterületeket vásárol és arrafelé terjeszkednek, ám a kalkulációk alapján ez jóval többe kerülne, mint a süllyeszthető, négy emelet mélységű koporsós rendszer létrehozása - adta hírül a Daily Mirror. A jelenlegi sírhelyekbe legfeljebb két koporsót tudnak egymás tetejére tenni. Az aggódó hozzátartozók megnyugtatására a tanács szóvivője azt is elmondta, hogy természetesen egy sírhelyre csakis rokonokat temetnének, nem fordulhat elő az az eset, hogy ugyanabba a gödörbe négy vadidegent fektetnek.

Jay úr hozzátette, hogy amennyiben az új rendszert valóban bevezetik, az semmilyen hatással nem lesz a már meglévő sírhelyekre - akár már "használtak", akár csak a használat jogát vásárolta meg valaki jó előre -, a temetkezés ott a hagyományos módon fog zajlani a jövőben is. "A plébánia figyelembe veszi azt is, hogy ez érzelmi kérdés is" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.