Erkölcsi védelem

Drogos celebek nem kerülhetnek képernyőre

Tilos lesz a jövőben olyan sztárok, színészek szerepeltetése a kínai televíziókban és más média csatornákon, akikről kiderült, hogy kábítószerélvezők, vagy igénybe vették prostituáltak szolgáltatásait.

2014.10.09 17:00MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

A tilalom vonatkozik az online médiára de a filmgyártókra és -forgalmazókra is. Az indoklás szerint az iparág tisztaságát és tekintélyét kívánják vele védeni. A celebek, akik áthágják a törvényeket, nem hívhatók meg különböző műsorokba, szerepléseik, filmjeik, dalaik közvetítését fel kell függeszteni - áll a dokumentumban.

A hatóság arra hivatkozik, hogy az elmúlt idők botrányai kárt okoztak a szórakoztatóiparnak és alanyaik rossz példát állítottak a fiatalok elé. Az összeállítás felidézi, hogy augusztus közepén nagy port vert, amikor a 32 éves Jaycee Chan hongkongi énekes és színész pekingi otthonában nagy mennyiségű kábítószert foglalt le a rendőrség. A neves hongkongi kungfu szupersztár, rendező Jackie Chan fiát egy hónappal később le is tartóztatták.

Az 1991-ben született tajvani színészsztár Kaj Ko ugyancsak Pekingben bukott le, mert marihuánát szívott. Később sírva ismerte el, hogy hibázott, amiért bocsánatot kért a nagy nyilvánosság előtt. Tizennégy nap elzárásra ítélték.

Szintén az idei nyáron bukott le Csang Mo, aki Csang Kuo-li színész, rendező fia. 2012-ben már egyszer elzárásra ítélték marihuána szívása miatt. Nem sokkal előtte fogták el Csen Van-ninget, ismert kínai forgatókönyvírót, több regény szerzőjét, mert metamfetamin használatán kapták. Nem oly régen pedig Vang Csüan-an, Aranymedve-díjas filmrendező került a hatóságok hálójába azért, mert alaposan gyanúsítható volt prostituáltak szolgáltatásának igénybevételével.

A kínai médiát és a kiadókat felügyelő állami hivatal közleményét a kiadást követően szinte azonnal több ezerszer továbbították a közösségi médiában, ahol arról megoszlottak a vélemények. A támogatók mellett akadtak olyanok is, akik nem tartották méltányosnak, hogy például egyetlen szereplő erkölcsi kihágása miatt betiltsanak egy művészeti alkotást.

A kínai előadóművészek kereskedelmi szövetsége már korábban jelezte, nem kíván a jövőben különböző bűncselekményeket, vétségeket elkövetett celebeket alkalmazni. Az elvi álláspontot további 42 fővárosi szakmai szervezet tette magáévá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.