Sokéves rejtély

Madeleine-ügy - Vizsgálja a rendőrség a szülők elleni gyűlöletkampányt

Gyűlölethadjárat folyik a Portugáliában több mint hét éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann szülei ellen szinte az összes nagy online közösségi fórumon, ám a Scotland Yard most közbelépett, és hivatalos vizsgálatot indított a szülőket nem egyszer halállal fenyegető üzenetek feladóinak azonosítására.

2014.10.02 15:55MTI
Fotó: Facebook/McCannGate

A csütörtöki brit lapok szerint az ügyre ráállított nyomozócsoport 65 oldalas dokumentumcsomagot állított össze a Facebookon, a Twitteren és más online portálokon özönlő, gyakran végletesen durva és trágár támadásokból. A fenyegető üzenetek közös vonása, hogy feladóik szerint Madeleine orvos szüleinek, Kate és Gerry McCannnek szerepe volt a kislány rejtélyes eltűnésében.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak. A szülők bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, hogy minden rendben van-e, ám amikor Madeleine édesanyja este tíz óra felé ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő szülőket nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azóta sem lelik nyomát.

David Cameron brit miniszterelnök a szülők kérésére tavaly nyáron elrendelte, hogy a Scotland Yard kezdje újra a nyomozást a portugál hatóságok által már 2008-ban lezárt ügyben.

A rendőrség most külön vizsgálni kezdte a támadásokat is, amelyek többségét névtelen, vagy álnév mögé rejtőző "trollok" - vagyis online zaklatók - intéztek a szülők, sőt a két kisebb ikertestvér ellen is. A Scotland Yard szakértői a Daily Mail csütörtöki beszámolója szerint bíznak abban, hogy sikerül felderíteni a fenyegetőzők kilétét. Ebben az esetben az üzenetek szerzői büntetőeljárásra számíthatnak, Nagy-Britanniában ugyanis a 2003-ban kelt távközlési törvény alapján bűncselekménynek számít a durván sértő vagy fenyegető online tartalmak feltöltése.

A házaspárnak címzett fenyegetések között még az enyhébbek közé tartozik az, amelynek küldője azt kívánja, hogy szülők "égjenek el a pokol tüzében", és hozzáteszi, hogy ehhez örömmel szolgáltatná a benzint és a gyufát. Más ugyanakkor lovakkal tapostatná halálra Madeleine szüleit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.