Kilencedik hónap

Megáradt folyón át úszott a szülészetre a minden órás kismama

A 22 éves Jellavva szárított, üres lopótököket használt, hogy a felszínen maradjon, amikor három héttel ezelőtt kis, folyami szigeten álló falujából elindult a kórházba.

2014.09.02 11:48MTI

A monszunesőtől megáradt folyón át úszott majdnem egy kilométert egy indiai kismama a várandósság kilencedik hónapjában, hogy a legközelebbi szülészetre eljusson, és a baba biztonságban születhessen meg. Az anya megérkezett, a kisfiú császármetszéssel jött a világra.

A 22 éves Jellavva szárított, üres lopótököket használt, hogy a felszínen maradjon, amikor három héttel ezelőtt kis, folyami szigeten álló falujából elindult a kórházba. Azt mondta, lakóhelyén nincs orvosi segítség, és biztonságban akarta megszülni a babáját. A kisfiú végül szombat éjjel egy magánkórházban jött világra műtéti úton - tudósított a BBC hírportálja.

Bátor vízi útjával kivívta a falubeliek csodálatát, az orvosok bámulatos teljesítménynek nevezték, amit tett. A Karnataka állambeli kis falut körülvevő Krisna-folyam szintje 3,7 méterről 4,3 méterre áradt, örvénylő vizébe gyakorlott úszók is félve merültek. Jellavvának apja, bátyja és unokatestvérei segítettek, ők is vele úsztak.

"Nagyon boldog vagyok, hogy kórházban született a kisfiam. Felvágták a hasamat és kiemelték belőle. Négy kilogrammal érkezett" - mesélte hétfőn, kórházi ágyán a BBC-nek a kismama.

Amikor partot ért, először a helyi házi orvos vizsgálta meg, ezután a közeli Rajcsur kerület kórházának szülészetére vitték - mondta Vanamala Vidzsajkumar Heszrur, annak a magánkórháznak az orvosa, ahol végül a kisfiú megszületett.

Mivel a családnak nem volt pénze, hogy a területileg illetékes kórházba elutazzanak, magánkórház vette fel Jellavvát. "A család természetes szülést remélt, és mi is vártunk, hátha sikerül neki, csak ezután döntöttünk a császármetszés mellett. Ha a baba nem lett volna ilyen nagy, talán világra jöhetett volna műtét nélkül" - tette hozzá Heszrur.

Yellavva aggódott, hogy családja nem tudja kifizetni a kórházi költségeket, ám a szülészet nem kért pénzt. "Úgy döntöttünk, ingyen látjuk el. Alábecsüljük a falusi nők erejét. Óriási öröm volt számomra, hogy ilyen bátor kismamát kezelhettem" - hangsúlyozta Heszrur.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.